Pussy Riot u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Festival filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” najavljuju novi film Mike Lerner-a Pussy Riot – pank molitva! u okviru novog izdanja Festivala koje počinje 10. decembra 2013. – na Dan ljudskih prava.

Sniman u periodu od šest mjeseci, film prikazuje priču tri mlade žene, pripadnice feminističkog šok-art kolektiva Pussy Riot, koje su izvele politički protestni performans u trajanju od 40 sekundi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Ovaj čin doveo je do njihovog hapšenja, optužbi za bogohuljenje i sudskog procesa koji je odjeknuo širom svijeta. Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samučevič osuđene su 17. avgusta 2012. na po dvije godine zatvora za huliganstvo. Ruski sud odbio je skoro zahtjev pjevačice pank grupe “Pussy Riot” Marije Aljohine za prijevremeno puštanje na slobodu. Aljohina je prije saopštavanja odluke suda stupila u štrajk glađu zato što joj je zabranjeno da prisustvuje sjednici sudskog vijeća koje razmatra njen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. Sud je prihvatio stav tužioca da se “ona nije pokajala za svoj zločin i nije poštovala zatvorska pravila”.

Pussy RiotFilm Mike Lerner-a sa do sada neviđenim pristupom učesnicama i uz korišćenje ekskluzivnog materijala, oktriva ljudska lica iza prepoznatljivih šarenih fantomki.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) Festivalom filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” želi ucrtati Podgoricu na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja kojim nastoji upoznati svoju javnost sa recentnom produkcijom angažovanog dokumentarnog filma, ali i senzibilisati i informisati osjetljiva društva postkonfliktnih prostora na problematiku ljudskih prava čije je kršenje učinilo svjetski prepoznatljivim region tzv. zapadnog Balkana. Podgoričkoj publici predstavićemo, i ove godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) bogat program sjajnih filmova novije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta.

Nikola Đonović, koordinator programa