Posljednji «Evropski kafe» u 2015. sa ministrom pravde

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), je danas u okviru projekta «Evropski kafe» organizovao sastanak predstavnika/ca nevladinih organizacija sa Zoranom Pažinom, ministrom pravde u Vladi Crne Gore, po principu World Café metode, a na temu „Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi “.

Evropski kafe je otvorila Daliborka Uljarević uz osvrt na Izvještaj o Crnoj Gori za 2015, koji je sačinila Evropska komisija, i podsjećajući da taj «izvještaj svake godine sve zainteresovane strane u crnogorskom društvu vide na različite načine, ali da se u jednom svi slažu: što se više proces evropskih integracija Crne Gore produbljuje, tako i «skener» EK detaljnije dijagnosticira crnogorsko društvo». Ona je naglasila da «ovogodišnji izvještaj predstavlja u mnogim oblastima opomenu i da je jasno iz njega da u 2016.godini, izostanak mjerljivih rezultata neće imati toliko razumijevanja od strane EK, kao i da puna odgovornost za produkciju tih rezultata leži na vlastima i institucijama koje moraju pokazati konačno da su sposobne da rade profesionalno i bez političkih uticaja kao što je to sada slučaj».

cgoccepazin

Zoran Pažin, ministar pravde se u svom obraćanju osvrnuo na teoretski koncept vladavine prava ističući značaj adekvatnog tumačenja pravnih normi i obrazovanja pravnika uz naglasak na poznavanje sudske prakse Evropskog suda u Strazburu. «Ja vidim nevladine organizacije kao partnere u procesu uspostavljanja sistema vladavine prava», rekao je Pažin. On je takođe ocijenio da je «pravna sigurnost srž vladavine prava i da bez pravne sigurnosti nema pune demokratije». Pažin je u nastavku detaljno razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija o pitanjima koje su oni otvorili a koja su se odnosila na sankcionisanje nasilja u porodici, unaprijeđenje sistema borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala i drugim različitim pitanjima iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Evropski kafe na temu „Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi“ bio je završni događaj ovog tipa u 2015. godini koji je CGO kvartalno organizovao sa predstavnicima crnogorskih institucija, pregovaračkih struktura, institucija EU i diplomatskog kora. Tako su tokom 2015, u prethodna tri kvartala, organizovana tri sastanka na kojima su gosti bili: ambasador Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i Gudrun Elizabet Štajnaker, ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori.

Cilj ovih sastanaka je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva, na jednoj strani i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih eksperata, na drugoj strani i inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, a kroz diskusiju predstavnika NVO u Crnoj Gori i različitih aktera procesa.

Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika organizacija civilnog društva.

Svetlana Pešić, saradnica na programima