EU programi – novi prostor obrazovnih i razvojnih mogućnosti za mlade

U sali Centra za građansko obrazovanje večeras je organizovana panel diskusija na temu EU programi – novi prostor obrazovnih i razvojnih mogućnosti za mlade.

Panel je dio aktivnosti projekta Homoeuropeanus – prevladavanje deficita znanja o EU, koji CGO zajedno sa 14 organizacija i institucija iz zemalja članica EU i kandidatkinja sprovodi zahvaljujući podršci Evropske komisije u okviru programa Evropa za građane. Projekat se sprovodi u saradnji sa organizacijama iz Italije, Španije, Češke, Slovačke, Poljske, Letonije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Srbije i Makedonije.

euprogrami

Na panelu su govorili Petar Đukanović, koordinator programa koji je predstavio projekat i način na koji mladi preko svojih škola, fakulteta ili organizacija čiji su članovi mogu koristiti program Evropa za građane, koji nudi više od 180 miliona eura za aktivnosti i projekte u programskom periodu od 2014 do 2020. godine.

“Mladi ljudi u Crnoj Gori ne znaju puno o dostupnim programima razmjena i stipendija načina mobilnosti koje omogućava EU, a koji osim prilika za unapređenje obrazovne karijere i pripreme za uključivanje na konkurentno tržište radne snage doprinose i razvoju bazičnih kompetencija mladih kao što su samostalnost, kreativnost i razvoj kritičkog duha. Zato je važno da se mladima omogući pristup informacijama koje im mogu pomoći u prepoznavanju obrazovnih prilika i mogućnosti, od koje ne profitiraju samo oni već i cjelokupno društvo”, saopštio je Đukanović.

euprogrami1

Koordinator omladinske grupe CGO-a Miloš Knežević govorio je o programu Erasmus + i svojim iskustvima u korišćenju istog, posebno istaknuvši da je program jedan od resursa koje bi mladi češće trebalo da koriste kao način da prevladaju izazovne zaposlenosti kroz usvajanje konkurentnih vještina, koje im omogućavaju lakše uključivanje na tržište rada, aktivniju ulogu u društvu i vlastiti razvoj. Takođe, on ih je upoznao i sa strukturom programa i ključnim mjerama, te načinu apliciranja za raspoložive fondove.

O iskustvima studiranja u inostranstvu, prednostima i nedostacima obrazovnih sistema u EU i Crnoj Gori govorila je Marina Vuković, stipendistkinja Chevening programa Vlade Velike Britanije i magistrantkinja ljudskih prava na Univerzitetu York. Ona je mladima poručila da studiranje na evropskim prestižnim institucijama nije nedostižan san, već vrlo realna mogućnost koju bi trebalo koristiti, te istakla da brojne predrasude o kompleksnosti procesa apliciranja ne bi smjele da ih spriječe u realizaciji ciljeva i ambicija. Studiranje u inostranstvu je životno iskustvo koje se višestruko isplati u ličnom i u profesionalnom smislu.

Cilj projekta je da doprinese prevladavanju demokratskog deficita u EU kroz unapređenje znanja i motivisanosti građana da se uključe u razvoj evropskih društava kao funkcionalnih demokaratija, multikulturalnog i održivog društva.

Večerašnji panel je samo jedan u nizu koji će tokom naredna dva mjeseca biti organizovani na različite teme koje se tiču Evropske unije, izazova sa kojima se suočava kao i mogućnosti koje donosi process evropskih integracija Crne Gore sa posebnim naglaskom na ulogu i odgovornost građana.

Svetlana Pešić, saradnica na programima