Etikete umjesto dijaloga

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja prvo potpisano od četiri saopštenja koja je Univerzitet Crne Gore (UCG) izdao u pokušaju da dovede u pitanje kredibilitet rada CGO-a i njegovih zapošljenih. Cijenimo da je napredak napravljen makar u dijelu da će se sada nalaziti po neki «žrtveni jarac» zarad javne odbrane neodbranjivog.

No, ostaje nejasno po kojem se osnovu javlja predsjednik Naučnog odbora UCG, Vladimir Pešić, kad je koliko prekjuče rektorat tvrdio da nema nikakve veze sa spornim doktoratima i profesorima.

U saopštenju UCG-a se ne demantuje niti jedna činjenica iz studije «Akademska čast na crnogorski način – plagijati u Crnoj Gori i njihovo (ne)procesuiranje» ili iz jučerašnjeg saopštenja CGO-a. I zato je teško dalje polemisati a zadržati pristojan nivo komunikacija u sudaru sa isključivošću, mizoginijom i komesarskom logikom koja dolazi sa UCG, a u kojoj nema ni zrnca nauke i naučne istine, već se sve svodi na prizemne pokušaje etiketirate sagovornika.

Da je drugačije možda bi profesor Pešić i mogao odgovoriti na neko od ovih pitanja:

• Kakvim ste vi, profesore Pešić, naučnim istraživanjima došli do etiketa koje meni lično i CGO-u lijepite?
• Mislite li da ćete nas nakon 15 godina javnog rada koje ima svoj snažan pečat u Crnoj Gori i značajno međunarodno prepoznavanje, spriječiti da postavljamo pitanja, tako što ćete nas optužiti da nam je za bilo što od onog što radimo motiv novac?
• I na osnovu čega vi cijenite da bismo morali da prekinemo javno govoriti o slučaju Vlahović, Babović, Rakočević? Ili, o drugim vezanim problemima koji ukazuju da na UCG nema volje ni integriteta da se oni rješavanju na neselektivan način i u javnom interesu?
• Vjerujete li da kad neko pročita vaš javni odgovor i rječnik u njemu sadržan, UCG može ići nagore ili nadolje na listi univerziteta koji su slobodni i visoko rangirani? I mislite li da su novci samo važni kad je riječ o kvalitetu univerziteta ili će biti da ima nečeg i u njegovanju kritičke misli u akademskom prostoru iako to može čudno odzvanjati u glavama rukovodilaca UCG?
• Konačno, profesore Pešiću, je li ovaj odgovor najbolje što vi možete produkovati na sve ono što je CGO argumentovano, sa dokumentima i relevantnim izvorima, naveo u svojoj studiji? Ako jeste, onda nas još više brinu kapaciteti UCG.

I da ne zaboravimo, profesore Pešiću, pozdravite gospođu Radmilu Vojvodić, rektorku UCG. Vi znate zašto. A i crnogorska javnost.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka