Suočavanje s prošlošću na filmski način

Večeras je u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović” projekcijom filma Narod protiv Fritz Bauera zatvoren putujući filmski program „Suočavanje sa prošlošću“. Ovaj program realizovali su u Podgorici Centar za građansko obrazovanje (CGO), Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ i Sarajevo Film Festival (SFF) u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“.

cgo-cce-putujuci-filmski-festival

Prethodno veče program je otvoren prikazivanjem filma Dubina 2 a na samom otvaranju publici su se obratili Tamara Milaš, predstavnica CGO-a i Armin Hodžić, predstavnik Industry odjela SFF. Milaš i Hodžić su ukazali da je ovaj filmski program imao za cilj jačanje regionalnog uvezivanja postojećih festivala koji podstiču kulturu sjećanja i podsticanje domaćih umjetnika da se bave ovom temom.

cgo-cce-putujuci festival-1

Dubina 2, autora Ognjena Glavonjića, srpsko-francuske produkcije (2016) je dokumentarni film koji govori o stravičnom zločinu koji se desio na teritoriji Srbije prije 17 godina i koji je odnio više od 700 života. Narod protiv Fritz Bauera je njemačka istorijska drama čija se radnja odvija nakon II Svjetskog rata, kada glavni lik Bauer pokušava da privede pravdi zločince koji su ubijali u ime Trećeg Rajha.

Cilj ovog programa je da ukaže na značaj suočavanja sa prošošću, da se ohrabre filmski autori i umjetnici da nikada ne prestanu postavljati pitanja i tragati za odgovorima iz skorije ili nešto dalje prošlosti, istražuju ove bolne teme i time probude saosećajnost i podstaknu kulturu sećanja medju ljudima. Putujući filmski program „Suočavanje s prošlošću“, realizuje se uz podršku Robert Bosch Stiftung iz Njemačke, a u saradnji s regionalnim informativnim kanalom Al Jazeera Balkans.

cgo-cce-putujuci festival

Putujući festival je počeo od Podgorice, a obići će i ostale zemlje regiona.

Svetlana Pešić, saradnica na programima