Priča o logoru Mamula predstavljena na Sarajevo Film Festivalu

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević, učestvovala je danas na panelu u okviru Sajma istinitih priča (True Stories Market) na Sarajevo film festivalu (SFF) gdje je predstavila priču o logoru Mamula kao materijalu za buduća filmska ostvarenja, čime je nastavljena uspješna saradnja CGO-a, Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ i prestižnog SFF koji je ove godine organizovan po dvadeset treći put.

Sajam istinitih priča organizovan po drugi put, dio je projekta Suočavanje sa prošlošću kojim SFF nastoji pružiti platformu za osvijetljavanje posljedica ratova na prostorima bivše Jugoslavije i približavanja ove često potisnute tematike široj publici posredstvom filma. Na ovaj način se teži unaprijeđenju svijesti, dijaloga i ali znanja o ovim važnim temama, a ovaj program je već vidio konkretne rezultate u obliku gotovih filmova od kojih neki već osvajaju značajna prikazivanja i nagrade. U pitanju su filmovi Dubina 2, autora Ognjena Glavonjića, srpsko-francuske produkcije i Nesmirni snovi, autora Murisa Beglerovića u produkciji Al Jazeera Balkans koji je premijerno prikazan na ovogodšnjem izdanju SFF, a koji su potekli sa Sajma istinitih priča.

cgo cce sff ubrzaj (3)

«Mamula nije samo ostrvce, nije samo fascinantna tvrđava koja prkosi vremenu i njegovim vjetrovima, to je važan dio crnogorske istorije i individualnih ljudskih trauma i tragedija čije ožiljke nose ne samo žrtve, nego i porodice žrtava kroz generacije i ta priča treba da se ispriča.. A nju neće ispričati planirani eksluzivni turistički kompleks koji uskoro počinje da se gradi. Naprotiv, on će je zatvoriti a ožiljci će ostati… », navela je tokom izlaganja Uljarević.

Sajam istinitih priča predstavlja jedinstveni događaj koji povezuje filmske stvaraoce s organizacijama iz regiona koje istražuju i dokumentuju ratove sa prostora Jugoslavije. Devet priča je, nakon opsežne i stroge selekcije, premijerno danas prezentovano pred oko 100 filmskih stvaraoca i producenata, a jedina priča iz Crne Gore je priča o logoru Mamula koju je CGO predstavio. Nakon panel diskusije je uslijedio sastanak između filmskih stvaralaca i predstavnika/ca organizacija koji su predstavile potencijalne filmske predložke kako bi se razmotrile mogućnosti daljeg djelovanja i saradnje. Pored CGO-a na ovom događaju svoje priče predstavile su i: Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Fond za humanitarno pravo (FHP), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, NVO “Medica” iz Zenice i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Bosne i Hercegovine.

Projekat Suočavanje sa prošlošću podržan je od strane Fondacije Robert Boch, a realizovan je u saradnji sa regionalnim informativnim kanalom Al Jazeera Balkans. Sam projekat se odvija unutar Takmičarskog programa – dokumentarni film i Sajam istinitih priča u okviru CineLink dana filmske industrije.

Svetlana Pešić, saradnica na programima