Odabrano 15 radionica za Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je tokom novembra objavio konkurs za radove koji daju prikaz primjera dobre prakse na temu “Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im”, na koji je prijavljen veliki broj kvalitetnih radionica. Urednički tim CGO-a je odabrao 15 radionica, čiji su autori nastavnici iz različitiih obrazovnih ustanova i opština.

Odabrano 15 radionica za Odgovorno obrazovanje kroz nastavu o 90im

Odabrane su sljedeće radionice:

  1. Marija Vujošević (Gimnazija “Stojan Cerović”, Nikšić): Tragom Srebrenice
  2. Lazar Aranitović (OŠ “Salko Aljković”, Pljevlja): Logori tokom ratova 90ih
  3. Vukadin Nišavić (Gimnazija “Panto Mališić”, Berane) i Filip Kuzman (NMCG, Cetinje): Život pod opsadom (Sarajevo 1992-1996)
  4. Tatjana Šaletić (Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”, Danilovgrad) i Vesna Kovačević (Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica): Nasilje nad djecom
  5. Violeta Stojkanović (Gimnazija „Tanasije Pejatović“, Pljevlja): Rat iz dječije perspektive
  6. Ljubica Vučinić (OŠ “Branko Brinić”, Tivat) i Violeta Stojkanović (Gimnazija „Tanasije Pejatović“, Pljevlja): Priče iz rata
  7. Ljiljana Bajčetić (Gimnazija „Tanasije Pejatović”, Pljevlja): Note vs meci
  8. Rade Vujović (OŠ “Vladimir Nazor”, Podgorica): Kulturocid tokom ratova 90ih
  9. Radomir Radonjić (Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica): Ratom protiv kulture
  10. Vukadin Nišavić (Gimnazija “Panto Mališić”, Berane) i Filip Kuzman (NMCG, Cetinje): Dubrovnik – zločin nad kulturom
  11. Vukadin Nišavić (Gimnazija “Panto Mališić”, Berane) i Filip Kuzman (NMCG, Cetinje): Kulturocid na primjeru starog mosta u Mostaru
  12. Miloš Mrvaljević (OŠ “Vladimir Nazor”, Podgorica): Ratna ideologija i nacionalizam
  13. Ana Vukosavović Ćetković (SSŠ “Spasoje Raspopović”, Podgorica) i Milosava Mrdak Mitrović (Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica): Zloupotreba medija i propaganda u sukobima 90ih
  14. Vesna Kovačević (Gimnazija “Slobodan Škerović”, Podgorica) i Zvezdana Lakić (SSŠ “Ivan Uskoković”, Podgorica): Ekonomija Jugoslavije u periodu građanskog rata (1992-2000)
  15. Lazar Aranitović (OŠ “Salko Aljković”, Pljevlja): Fudbal i rat

Uz ispunjenje tehničkih uslova konkursa, prilikom odabira radionica vođeno je računa o nizu kriterijuma koji karakterišu primjere dobre prakse, poput korišćenja inovativnih nastavnih metoda i oblika rada; ostvarenosti osnovnih didaktičkih principa nastave; primjene metoda multiperspektivnosti u nastavi; razvijanja kritičkog mišljenja kod učenika; jačanja svijesti i razvijanja dijaloga o zajedničkoj prošlosti u cilju ostvarivanja pomirenja; osnaživanja kompetencija nastavnika kako da predaju kontroverzne i osjetljive teme u nastavi istorije, građanskog vaspitanja, sociologije i drugih predmeta društvene grupe.  Autori izabranih radionica će biti kontaktirani oko detalja publikovanja radionica i imaće priliku da ih predstave na treningu za profesore istorije i ostalih predmeta društvene grupe, koji je planiran za februar 2022. Godine.

Takođe, urednički tim je pored kvaliteta radionica imao fokus i na zastupljenost tema koje do sada nijesu obrađivane ili na značajan način upotpunjuju formalni obrazovni proces.

Nagradni konkurs je dio projekta “Nastava kontroverzne istorije za odgovorno obrazovanje” koji sprovodi CGO, a podržan je od strane Regionalnog projekta o ratnim zločinima (RWC), koji implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Miloš Vukanović, koordinator projekta