15 godina od traženja istine o ubistvu Duška Jovanovića

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči 27. maja, kada će se navršiti 15 godina od ubistva Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dan”, izražava zabrinutost što ovaj gnusni zločin još uvijek nije u cjelosti rasvijetljen.

Od ubistva Duška Jovanovića do danas, zabilježeno je 85 napada na novinare i imovinu medija, pri čemu je većina tih slučajeva ostala nerasvijetljena ili bez adekvatnog pravosudnog ishoda što predstavlja ozbiljno ograničenje za slobodu medija i rad novinara u Crnoj Gori. Na žalost, nadležne institucije koje su dužne da štite slobodu medija i procesuiraju svako ugrožavanje ili pokušaj ugrožavanja rada novinara ovim su pokazale da im to nije u fokusu rada. Novinari su i dalje žive pokretne mete, i to se konstatuje u svim relevantnim međunarodnim izvještajima za Crnu Goru.

Bez obzira na različitost stavova, Crna Gora mora da bude mjesto u kojem će pluralizam mišljenja biti njeno bogatstvo, a ne razlog za fizički napad. Članom 47 Ustava Crne Gore zagarantovana je sloboda izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način.

Posebna je odgovornost na najvišim državnim zvaničnicima da svojom retorikom ne doprinose klimi netrpeljivosti prema medijima koji kritički izvještavaju o njihom radu, odnosno da iskoriste svoj autoritet i nadležnosti da preveniraju napade na novinare. Takođe, oni prije svih drugih treba da insistiraju da nadležni organi ove slučajeve tretiraju kao prioritet i da ih efikasno procesuiraju.

Prošlogodišni gnusni napad na novinarku Oliveru Lakić predstavlja jednu od posljedica klime nekažnjivosti napada na novinare u Crnoj Gori. Nedopustivo je da ni nakon 15 godina ne znamo ko je naredio ubistvo Duška Jovanovića, ko je sve i na koji način u tom zločinu učestvovao, kao i da nema odgovornosti za nedjelotvorno sprovođenje istrage u ovom slučaju. Ovo direktno utiče i na trajući problem bezbjednosti novinara čija je profesija dovedena do ruba opstanka.

Nema funkcionalne vladavine prava bez razrješavanja slučaja napada na novinare. Snaga države se demonstrira profesionalnim djelovanjem institucija koje moraju biti strah za one koji misle da nasiljem mogu biti veći od zakona i države, a ne obrnutno.

Damir NIKOČEVIĆ, koordinator za razvoj