Obilježavanje godišnjice od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine

Poštovani/e,

I ovoga maja nastupa još jedna godišnjica od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Dana 27. maja navršava se tačno 18 godina od kako je jedan od autobusa sa izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, tada uhapšenim u Crnoj Gori, iz Herceg-Novog upućen u Republiku Srpsku u BiH, gdje su ubrzo po prelasku granice strijeljani svi putnici bošnjačke i/ili muslimanske nacionalne pripadnosti. Mjesto njihovog strijeljanja nije utvrđeno, kao što još uvijek nijesu pronađeni ni posmrtni ostaci svih nastradalih ljudi.

Nevladine organizacije će ponovo podržati porodice žrtava u njihovom bolnom nastojanju da se stradanja njihovih najbližih ne zaborave, i ostanu kao trajno upozorenje budućim generacijama.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u četvrtak, 27. maja 2010. godine, u podne, ispred zgrade Centra bezbjednosti Herceg-Novi, odakle su 1992. izbjeglice sprovedene na put stradanja, većina u neposrednu smrt. Položićemo cvijeće i zajednički odati počast žrtvama i njihovim porodicama i zahtijevati od nadležnih da se na tom mjestu podigne spomenik, kao trajna poruka da se ništa slično na teritoriji Crne Gore nikada više ne smije dogoditi.

Ljupka Kovačević, koordinatorka ANIME – Centra za žensko i mirovno obrazovanje
Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje
Jasenka Perović, predsjednica Udruženja porodica žrtava deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine
Ljiljana Raičević, direktorka Sigurne ženske kuće
Šeki Radončić, novinar