Vršnjačko nasilje veliki problem u društvu, potrebno urgentno raditi na mjerama suzbijanja

Vršnjačko nasilje je široko prepoznato kako među srednjoškolskom, tako i ukupnom populacijom. Svaki peti učenik/ca navodi iskustvo žrtve nasilja a 53.4% poznaje nekoga ko je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Najčešći oblik vršnjačkog nasilja u školama su psihičko i fizičko nasilje. Od učenika/ca koji su bili žrtve nasilja, 64.2% je prijavilo nasilje, dok 35.8% to nije… »

Kakva nam država Crna Gora treba?

Na nivou  političke formule – seta poželjnih vrijednosti  i pratećeg institucionalnog okvira koji ih obezbjeđuje, odnosno kojima se sistem legitimira, oko Crne Gore kao evropske države vladavine prava, demokratije, socijalne pravde i inkluzije i ekološki održivog razvoja postoji većinski konsenzus građanki i građana Crne Gore. Međutim, jedno od značajnih opterećenja predstavlja „nezavršena tradicija“ ili retradicionalizacija… »

Građani saglasni u prepoznavanju problema, ali se ne vide blizu rješenja

U Crnoj Gori je sve izrazitiji kritički odnos prema različitim akterima i procesima, što se vidi i kroz generalno dosta nizak nivo povjerenja u institucije, oprez u definisanju situacije, racionalnost u razvrstavanju prioritetnih pitanja, ali i dublji pogled u odnosu na razliku između vladavine prava i političku taktiku, ukazuju neki od nalaza danas predstavljenog CG… »

Ispod narativa o multikulturalnosti su brojne distance i predrasude

Na generalnoj ravni prevladava percepcija građana i građanki da je crnogorsko društvo multikulturalno, što ističe nešto više od 80% ispitanika/ca, a malo manje od petine je suprotnog stava. Međutim, kako se ide dublje i kad se određena pitanja reflektuju na ličnoj ravni, konstatuje se sasvim drugačija situacija opterećena ozbiljnim distancama i predrasudama, ukazuju rezultati istraživanja… »

Građani imaju sve više problema, a političari manjak odgovornosti

Građani i građanke ne prepoznaju razvijenu odgovornost kod političara, podijeljeni su oko procjene (ne)ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku, ali većinski vjeruju da nema opravdanja za kršenje Ustava. Izlazak iz krize se vidi kroz vanredne parlamentarne izbore, bez medijacije, dok ostanak Vlade Dritana Abazovića ima podršku svega 2.8% ispitanika. Ključni spoljno-politički oslonac ostaje EU,… »

Značajan prostor za unaprijeđenje e-servisa

Manje od 30% građana i građanki Crne Gore koji koriste internet su upoznati i koristili su neki od elektronskih servisa u javnoj upravi, dok je dodatno preko dvije petine onih koji znaju da ovi servisi postoje, ali ih nikad nisu koristili, a preko četvrtine ispitanika i ne zna da takve usluge uopšte postoje u Crnoj… »

Diskriminacija ostaje veliki problem u crnogorskom društvu

Građani i građanke Crne Gore više nego ranije prepoznaju prisutnost diskriminacije, a Romi, žene i siromašni se vide kao najdiskriminisaniji, dok 94.1%  smatra, kroz iskustva ili posredno uvjerenje, da u Crnoj Gori postoji politička diskriminacija, koju primarno vide prilikom zapošljavanja.  Izraženo je nezadovoljstvo radom institucija, a kao novi problem se javlja govor mržnja na internetu… »

Građani imaju jedne brige a političari druge prioritete

Rast cijena je najveća preokupacija građana koji ne vide poboljšanje standarda, ali i ne prepoznaju meritornost u načinu kadriranja nove Vlade već ukazuju na kontinuitet moći partijske knjižice nad stručnošću, rezervisani su prema promjenama u pravosuđu a novi glavni specijalni tužilac nije uspio da se pozicionira kao neko za koga nema nedodirljivih. Građani su zabrinuti… »

Generalno pozitivan iako usporen trend prihvatanja LGBT osoba, klerikalizacija i radikalizacija društva djelovali negativno

Kad je riječ o razumijevaju i prihvatanju LGBT osoba u crnogorskom društvu, bilježi se generalno pozitivan iako nešto usporeniji trend. To ukazuje na zreliji i otvoreniji pristup, iako se u određenim pitanjima konstatuje stagnacija ili čak manja regresija, a što se može objasniti i talasom klerikalizacije i radikalizacije u posljednjih par godina. To je opominjuće… »