Mladi kroz debatu učili o argumentovanom zastupanju stavova

Nakon serije treninge o interkulturalizmu, koje je Centar za građansko obrazovanje (CGO) sproveo u gimnazijama u Kotoru, Bijelom Polju i Podgorici, odabranih 12 najistaknutijih debatera/ki su se danas takmičli u Podgorici, a pobjednički tim dobio je i novčanu nagradu. Prilikom kreiranja timova koji su učestvovali u debati vodilo se računa da ti timovi budu heterogeni, odnosno… »

Zašto Vlada skriva od javnosti informacije o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja EU?

Prema rezultatima posljednjeg CG pulsa, periodičnog istraživanja koje CGO sprovodi u saradnji sa Institutom Damar, čak 60.4% građana i građanki ne podržava odluku Vlade Milojka Spajića da ukine prenos uživo sjednica Vlade. Iako ova praksa ni za vrijeme mandata Vlade Dritana Abazovića, kada je uspostavljena, nije garantovala suštinsku transparetnost sjednica i nerijetko je zloupotrebljavana za… »

Podržano novih 9 projekata kroz M’BASE program

„Kroz pet konkursa podrške projektima civilnog sektora vidjeli smo da nevladine organizacije u Crnoj Gori imaju kapacitete, dobre ideje, kvalitetan kadar, te da su važan akter na putu evropskih integracija,”naglašeno je danas tokom ceremonije potpisivanja devet novih ugovora sa OCD ukupne vrijednosti 180.444,00 EUR, u okviru petog konkursa M’BASE programa koji sprovodi Centar za građansko… »

22 NVO u pismu Vrhovnom državnom tužiocu ponovo apeluju na obustavu prekršajnog postupka protiv istoričara Bobana Batrićevića

Danas su 22 nevladine organizacije apelovale na Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Milorada Markovića, da stane u zaštitu slobode izražavanja i naloži obustavljanje prekršajnog postupka koji je državna tužiteljka Snežana Šišević pokrenula protiv Bobana Batrićevića, autora kolumne „Torokanje po metodologiju i Đaonikiju” objavljene na portalu Antena M. NVO upozoravaju da ovaj prekršajni postupak vraća „verbalni delikt” u crnogorsku… »

Mladi sa juga Crne Gore učili o omladinskom aktivizmu

Kroz obrazovanje se podstiče i aktivizam mladih, a taj segment nedostaje u formalnom obrazovnom sistemu, zbog čega su dragocjeni neformalni programi nevladinih organizacija koji podstiču na umrežavanje mladih i njihov angažman u zajednici, zaključeno je, između ostalog, na Školi omladinskog aktivizma za srednjoškolce i srednjoškolke iz južne regije Crne Gore, koju je Centar za građansko… »

S nazivima ulica odgovorno prema žrtvama ratnih zločina

Nevladine organizacije ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO), izražavaju protest zbog prijedloga odbornika Demokrata, Mitra Vukovića i Vladimira Čađenovića, da se jedna od ulica u Podgorici nazove po Pavlu Bulatoviću, ministru unutrašnjih poslova i odbrane u doba ratova devedesetih. Bulatović je bio ministar unutrašnjih poslova… »

Obrazovanjem mladih do interkulturalnog društva

Dodjelom diploma za 25 srednjoškolaca i srednjoškolki iz različitih dijelova Crne Gore danas je završen petodnevni Interkulturalni kamp, koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao od 7. do 11. februara u Beranama, a u okviru projekta “Prihvati različitosti, osvijesti umove“, koji podržava Ambasada Kanade kroz Kanadski fond za lokalne inicijative. Tokom intezivnog i interaktivnog programa… »

Jačanje interkulturalnih kompetencija kod mladih važno za njihovu budućnost

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, od 2. do 9. februara 2024. godine, organizovao tri dvodnevna interkativna treninga za oko 80 srednjoškolaca/ki iz gimnazija u Bijelom Polju, Podgorici i Kotoru na temu multikulturalnosti.  Program je dio projekta Mostovi multikulturalizma kroz muzejsko obrazovanje, koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava (MLJMP), a… »