Jazavac pod sudom

Prošlo je nekoliko dana od kada je objavljena informacija da je obijen depo Višeg suda u Podgorici. U tom trenutku, vjerujem da niko nije ni slutio da je obijanje urađeno kao po scenariju nekog trilera čija bi radnja bila primjerenija pojedinim latinoameričkim državama. I moja prva asocijacija bila je benignija od realnosti. Uvezao sam ovaj… »

Znaju li ti doma?

Moja ćutanja me nisu zaštitila. Tvoja ćutanja neće ni tebe zaštiti (Audre Lorde) Za protivprirodni blud između lica muškog pola, učinilac će se kazniti kaznom do dvije godine zatvora – član 186 – Krivični zakonik FNRJ iz 1951. godine, Sl. list FNRJ br. 13. Slične odredbe nalazile su se i u StGB-u (njemački: Strafgesetzbuch), krivičnom… »

Politika za djevojčice i pedere

Dva moja omiljena hobija, od malena, su bavljenje ženskim pričama i odnosima moći. Kad sam porasla, shvatila sam da je jedan, ipak, prevladao. Politika kao svaki društveni proces u kojem se pregovara oko raspodjele moći, uticaja i resursa – jedna je od nekoliko meni najdražih definicija politike. Sve oko glasanja jeste pregovaranje, a period izbornog… »

Agenda boje duge

Prvo nepisano pravilo u vrtićima koje naučimo jeste da igrati se sa lutkicama pripada djevojčicama, dok autići idu u ruke dječaka. Roze su isključivo suknjice, a plavom su obojane košulje. U osnovnoj školi u klupama učitelji uparuju dječaka i djevojčicu, i pomno prate razvoj njihovog odnosa ne bi li slučajno od sedmogodišnjaka izmaštali bračni par… »

Homofobija – prečica ka (iluziji) moći

Kad sam imala 14 godina prvi put sam upotrijebila izraz “peder”. Uradila sam to u pokušaju da „pobijedim” mlađeg brata u toku svađe. Ne sjećam se ni šta je bio uzrok svađe, ali se sjećam snažnog osjećaja da ukoliko ne preduzmem nešto neću preživjeti. A instinkt za preživljavanjem se smatra jednim od osnovnih instinkata većine… »

Borba za autentičnost: pogled na LGBTQ+ identitet i društvo

Jun se uzima kao globalni praznik, odnosno, mjesec ponosa LGBTQ+ ljudi. Međutim, taj osjećaj ponosa ponekad biva nadjačan sramom, tugom i nezadovoljstvom – jer je borba za punu jednakost duga i isrcpna, a to nije samo borba nas udruženih sa istim ciljem, već je to i lična, unutrašnja borba i želja da se ostane dosljedan… »

Izazovi u očuvanju osnovnih ljudskih vrijednosti

Kad govorimo o ljudskim vrijednostima govorimo o legatu prosvjetiteljstva kao epohe koja je dala jedan od najznačajnijih impulsa razvoju savremene civilizacije. Koliko univerzalne ljudske vrijednosti žive u današnjoj Crnoj Gori? Sloboda, ravnopravnost i ljudska prava su inherentne svakom čovjeku i zato bi kao preduslov neotuđivog ljudskog dostojanstva trebalo da budu zaštićeni i poštovani. Jasno je… »

Od kripta do krindža – izborne kampanje na crnogorskim parlamentarnim izborima 2023. (strateško-komunikacijski pogled)

Uvod Izborna kampanja vrh je političke komunikacijske piramide i zadnji korak političke kampanje. Dobra i inteligentna politička kampanja traje svakoga dana obnašanja vlasti ili opozicijskog rada, od stupanja na dužnost do izbornog dana. Nipošto istim temama, istim porukama, istim intenzitetom, no traje stalno. Izborne kampanje su tu da bi mobilizirale birače. One nisu tu da… »

Koliko koštaju predizborna obećanja?

Ko god da pobijedi na ovonedjeljnim izborima, Crnu Goru jedva da ćemo prepoznati ako buduća vlada – ko god da budu njeni konstituenti – ispuni makar dio predizbornih obećanja. Počnimo od infrastrukture i tzv. kapitalnih projekata. Nosilac liste pokreta Evropa sad (PES) obećava izgradnju dva autoputa i dvije brze ceste. I sve to do 2030.… »