U zemlji poslušnih i onih drskih

U javnosti se već neko vrijeme govori o namjeri prosvjetnih radnika da krenu u štrajk, a juče je taj štrajk zvanično i počeo. Na ovaj način, prosvjetni radnici nastoje da se izbore za to da Vlada ispoštuje svoje obaveze iz potpisanog Granskog kolektivnog ugovora i poveća im zarade koje su, shodno tom dokumentu, trebale biti… »

Šta je abortivna pilula?

Pravo na abortus se danas pozicioniralo ne samo kao pravno, već i kao političko i vjersko, pitanje koje je godinama unazad predmet brojnih rasprava, kako u pogledu moralnog, tako i pravnog tretmana. Nažalost, još uvijek nije postignut konsenzus o pravu na abortus, što ističu i zagovornici pokreta pro life i pro choice. Ukoliko bi krenuli… »

Kome i čemu služe naša djeca?

„Obrazovanje, to je ono što ostane nakon što zaboravite sve što ste naučili u školi“, kazao je svojevremeno Albert Ajnštajn. Šta to ostaje našim mladim ljudima kada odzvoni školsko zvono? Šta ih zanima? Šta čitaju, šta gledaju? Koji su to sadržaji i kakav je vrijednosni karakter tih sadržaja? Bojim se da pravi odgovor ne znaju… »

Ko su „naši“ dezinformatori?

Dezinformacije su postale snažno oruđe, ponekad jače i od vojne artiljerije, kojim se potkopavaju demokratske vrijednosti, a najčešće su cilj demokratski nedorečena i nedovoljno evropeizirana društva. Naročito podložna takvoj vrsti, katkad otvorenog, a najčešće sofisticiranog, medijskog i digitalnog nasilja jesu male države sa ranjivom i nedovoljno profesionalizovanom medijskom scenom, koja nema snagu i integritet da… »

Jazavac pod sudom

Prošlo je nekoliko dana od kada je objavljena informacija da je obijen depo Višeg suda u Podgorici. U tom trenutku, vjerujem da niko nije ni slutio da je obijanje urađeno kao po scenariju nekog trilera čija bi radnja bila primjerenija pojedinim latinoameričkim državama. I moja prva asocijacija bila je benignija od realnosti. Uvezao sam ovaj… »

Znaju li ti doma?

Moja ćutanja me nisu zaštitila. Tvoja ćutanja neće ni tebe zaštiti (Audre Lorde) Za protivprirodni blud između lica muškog pola, učinilac će se kazniti kaznom do dvije godine zatvora – član 186 – Krivični zakonik FNRJ iz 1951. godine, Sl. list FNRJ br. 13. Slične odredbe nalazile su se i u StGB-u (njemački: Strafgesetzbuch), krivičnom… »

Politika za djevojčice i pedere

Dva moja omiljena hobija, od malena, su bavljenje ženskim pričama i odnosima moći. Kad sam porasla, shvatila sam da je jedan, ipak, prevladao. Politika kao svaki društveni proces u kojem se pregovara oko raspodjele moći, uticaja i resursa – jedna je od nekoliko meni najdražih definicija politike. Sve oko glasanja jeste pregovaranje, a period izbornog… »

Agenda boje duge

Prvo nepisano pravilo u vrtićima koje naučimo jeste da igrati se sa lutkicama pripada djevojčicama, dok autići idu u ruke dječaka. Roze su isključivo suknjice, a plavom su obojane košulje. U osnovnoj školi u klupama učitelji uparuju dječaka i djevojčicu, i pomno prate razvoj njihovog odnosa ne bi li slučajno od sedmogodišnjaka izmaštali bračni par… »

Homofobija – prečica ka (iluziji) moći

Kad sam imala 14 godina prvi put sam upotrijebila izraz “peder”. Uradila sam to u pokušaju da „pobijedim” mlađeg brata u toku svađe. Ne sjećam se ni šta je bio uzrok svađe, ali se sjećam snažnog osjećaja da ukoliko ne preduzmem nešto neću preživjeti. A instinkt za preživljavanjem se smatra jednim od osnovnih instinkata većine… »

Borba za autentičnost: pogled na LGBTQ+ identitet i društvo

Jun se uzima kao globalni praznik, odnosno, mjesec ponosa LGBTQ+ ljudi. Međutim, taj osjećaj ponosa ponekad biva nadjačan sramom, tugom i nezadovoljstvom – jer je borba za punu jednakost duga i isrcpna, a to nije samo borba nas udruženih sa istim ciljem, već je to i lična, unutrašnja borba i želja da se ostane dosljedan… »