Novi sastav Skupštine da napravi diskontinuitet u odnosu na tzv. funkcionerske nadoknade

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dostavio je ponovo Inicijativu za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima članovima novog skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. CGO je ranije, ohrabren izjavama pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, poput Zdenke Popović, potpredsjednice Skupštine i… »

Kroz maglu

Uz moto KROZ MAGLU, Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje 14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 u Podgorici, Kotoru i Beranama. Centralni program Festivala UBRZAJ 2023 je od 10. do 14. decembra u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu „Boka“ u Kotoru od 12. do 13. decembra i u Centru za kulturu Berane od 13. do 14.… »

19 NVO: Hitno i odlučno kazniti prijetnje zbog izražavanja mišljenja

Zahtijevamo od državnog tužilaštva, Uprave policije i nadležnih sudova da hitno istraže, procesuiraju i adekvatno u krivičnom postupku kazne direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i kolumnisti, prijetnje silovanjem njegovog djeteta, kao i prijetnje nasiljem upućene Jani Vlahović, novinarki i istoričarki, na društvenoj mreži X, a zbog njihove kritike emitovanja agresivno… »

Vratiti Građanskom obrazovanju status obaveznog predmeta

Nevladine organizacije – Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) –  uputile su ministarki prosvjete, nauke i inovacija, dr Anđeli Jakšić-Stojanović, Inicijativu za vraćanje predmeta Građansko vaspitanje/Građansko obrazovanje u status obaveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. Razvoj demokratije, koja podrazumijeva… »

Apel 21 NVO Vladi Milojka Spajića oko odluke za EXPO 2023

21 NVO uputila je danas apel Vladi premijera Milojka Spajića da odustane od pružanja podrške Saudijskoj Arabiji za organizaciju svjetske izložbe EXPO 2030 zbog nedemokratske vlasti te zemlje koja sistematski krši ljudska prava. Naše organizacije su u septembru ove godine protestovale protiv odluke tehničke Vlade premijera Dritana Abazovića da odustane od prethodno obećane podrške Italiji… »

Slobodan pristup informacijama u Crnoj Gori – sistem zreo za promjenu filtera

Zakon o slobodnom pristupu informacijama primjenjuje se u Crnoj Gori duže od deceniju, značajno je doprinio transparentnosti organa vlasti, ali i osvijetlio brojne primjere njihovog nezakonitog i nesavjesnog rada, kao i različita kontroverzna postupanja donosilaca odluka. Nažalost, osim što još nema pune primjene njegovih odredbi, konstatuje se, u slučaju određenih organa, i nazadovanje poštovanja zakonskih… »

Mladi žele da rješavaju društvene probleme

Mladi žele da budu uključeni u rješavanje društvenih problema, centralni je zaključak Škole omladinskog aktivizma za srednjoškolce iz centralne crnogorske regije, koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici kroz Program malih grantova Demokratske komisije. Kroz intenzivni dvodnevni program, mladi su učili o karakteristikama omladinskog aktivizma, osnovama… »

Nazivi javnih ustanova obrazovanja i vaspitanja moraju biti zakoniti i opšteprihvaćeni

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je 44. Vladi i Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Inicijativu za stavljanje van snage Odluke o osnivanju Javne predškolske ustanove „Majka Tereza“ u Tuzima u dijelu davanja naziva ustanove jer je isti dodijeljen na nezakonit način, odnosno prekršene su procedure propisane Zakonom o spomen obilježjima, Zakonom o lokalnoj samoupravi… »

Sjednice Vlade da ponovo budu uživo prenošene

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas Vladi Inicijativu o ponovnom uspostavljanju prenosa uživo sjednica Vlade, cijeneći da ukidanje tih prenosa sjednica nije dobra odluka, niti dobra poruka za građane i građanke, jer nesumnjivo umanjuje nivo transparentnosti rada Vlade i otežava medijima, civilnom sektoru i ostaloj zainteresovanoj javnosti da se direktno informišu o radu… »

Razumijemo da CGO žulja i nastavićemo da to radimo

Centar za građansko obrazovanje (CGO) jeste kupio prostor, kao što su to učinili brojni pojedinci, firme, NVO ili drugih subjekti od firme Bemax, u skladu sa tržišnim uslovima i procedurama koje važe prilikom kupovine prostora od firme na kredit, i isti se putem kredita otplaćuje. U trenutku podizanja kredita, vlasnik prostora tj. Bemax je za… »