Komunikacione vještine mladima važne za profesionalni razvoj

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je, od 20. do 22. decembra 2023. godine, u Podgorici, prvi modul u okviru programa izgradnje kapaciteta mladih u dijelu unaprijeđenja njihovih mekih vještina ili vještina komunikacije. Ovaj program je dio projekta YouthJobLink – povezivanje mladih i socijalnih preduzeća, koji CGO sprovodi uz podršku Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija Vlade Crne Gore, sa ciljem da unaprijedi konkurentnost mladih na tržištu rada i poboljša njihovu zapošljivost. Program uključuje tri modula, a zatim slijedi zapošljavanje deset odabranih mladih u trajanju od pola godine.

Svaka peta mlada osoba u Crnoj Gori je nezapošljena, a s druge strane, poslodavci zahtijevaju određene godine radnog iskustva koje mladi objektivno ne mogu imati. Dodatno, kvalitativna istraživanja CGO-a ukazuju da je dio mladih nerealan u svojim očekivanjima u smislu da odmah po završetku studija žele visoku poziciju koju prati i dobra plata,  i da nisu skloni sticanju iskustva kroz volontiranje. Upravo su učesnici YouthJobLink programa mladi koji predstavljaju pozitivne izuzetke i rade na svom profesionalnom razvoju.

Na prvom trodnevnom intenzivnom treningu, četrdeset mladih iz različitih dijelova Crne Gore je usavršavalo svoje vještine komuniciranja, javnog predstavljanja, odnosa sa javnošću, profesionalne korespondencije, kao i pisanja upečatljivog CV i pripreme za intervju za posao.

„U eri digitalizacije društva i velikog protoka najrazličitijih informacija, mladim ljudima postaje sve teže da razumiju procese integracije u tržiste rada i adaptiraju im se“, ocjenjuje Ivana Bobičić, direktorka agencije Represent Communications koja je držala dio obuke. „Prilika da postave pitanja koja ih muče, riješe nedoumice, bolje razumiju procese i nauče kako da se na pravi način prijave na oglas za posao i pripreme za razgovor sa poslodavcem od nemjerljivog je značaja za njihov dalji poslovni put. Vjerujem da će im ovakva vrsta edukacije značajno olakšati napore da pronađu sebe i bolje se pozicioniraju u poslovnom svijetu,“ naglasila je ona.

Sličnog je stava i Bojana Komnenić, PR menadžerka u agenciji Represent Communications, koja je takođe držala obuku mladima. “Komunikacija je sve oko nas i važno je da mladi, na samom početku karijernog puta, prepoznaju značaj ove vještine i koriste sva dostupna znanja da postanu još bolji komunikatori. Ovakvi projekti čine znanje dostupnijim, zanimljivijim i upotrebljivijim na tržištu rada i prilikom zapošljavanja. Bilo je zadovoljstvo dijeliti iskustva s polaznicima koji su pokazali visok stepen interakcije i želje da nauče nešto novo”, ocijenila je ona.

„Dopalo mi se to što je bilo dosta interaktivnog sadržaja i što su predavači govorili i o događajima i pričama iz svojih karijera. Komunikacija je veoma važna za profesionalnu karijeru i zato mi je trening mnogo koristio. Pored obrazovnih kvalifikacija bitno je da mladi imaju izuzetne komunikacione vještine jer one dopunjavaju formalno obrazovanje i druga stečena znanja,“ navodi Ivan Krivokapić, dvadeset-trogodišnjak iz Budve i jedan od učesnika ovog programa.

Ovaj modul me je naučio da ne moramo biti savršeni, da je važno da budemo svoji i izrazimo svoju autentičnost“, dijeli svoje iskustvo Vladana Mitrović, dvadeset-četvorogodišnjakinja iz Nikšića i, takođe, učesnica programa. „Tehnike dobrog javnog nastupa i predstavljanja nedvosmisleno oslikavaju jedan od načina savladavanja treme, odnosno sagledavanja treme u oči i njenog prevazilaženja. Tokom ovog modula imali smo mogućnost da naučimo jedinstveno da se predstavimo, na osnovu čega ćemo biti zapaženi,“ zaključuje ona.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo