Crnogorskoj publici predstavljena vrhunska ostvarenja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je od 10. do 14. decembra 2014. organizovao peti jubilarni Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014 u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) u Podgorici i u kino “Boka” u Kotoru, i tom prilikom crnogorska publika je imala prilike da uživa u 12 sjajnih domaćih i svjetskih ostvarenja.

CGO je tokom čitave godine radio na selekciji najboljih ostvarenja koja se bave ljudskim pravima na originalan i angažovan način, i stoga je velika potvrda kvaliteta samog Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ činjenica da su čak 3 od 12, pored brojnih nagrada, nominovati i za Oskara 2015.

Naime, ovog mjeseca su objavljene nominacije za godišnju filmsku nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka. Među tim filmovima su i tri koje je podgorička i kotorska publika imala prilike da premijerno vidi upravo na Festivalu filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2014.

Tako su poljski film “Ida” Pavela Pavlikovskog, priča o osamnastogodišnjoj djevojci Ani, koja živi u jednom manastiru u Poljskoj početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, koja se suočava sa izborom između svog identiteta i religije koja joj je spasila život od nacističkog masakra u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata i film “Timbuktu” iz Mauritanije, autora Abderahmana Sisakoa koji se bavi pitanjem univerzalnih ljudskih vrijednosti na primjeru tragične sudbine porodice iz Timbuktua, nominovani za najbolji strani film u 2014. godini. U drugoj kategoriji, među pet nominovanih dokumentarnih filmova za 2014, je i ostvarenje “So zemlje” Vima Vendersa, gdje se prikazuju nevjerovatne crno-bijele fotografije koje se smjenjuju sa dokumentarnim snimcima koje je Salgadov sin i koreditelj filma Juliano Ribeiro Salgado snimio na njihovim zajedničkim putovanjima.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014 je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji je CGO sprovodio uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Nikola Djonović
Koordinator programa