Crnogorski festival filma o ljudskim pravima – Ubrzaj 2017

Preuzmite publikaciju

Preuzmite katalog - Ubrzaj 2017 

ubrzaj-2017-katalog

About publication

Autor: CGO

Godina izdanja: 2017.


Imaginarne, neprobojne, krvave, fluidne, prirodne, konvencionalne, nepremostive, otvorene ili ograđene bodljikavom žicom - granice plešu svuda oko nas. Između našeg tijela i tijela kraj našeg, života i smrti, mora i neba, unutra i izvan, izgovorljivog i onog van jezika - propitujemo ih, uspostavljamo, ukopavamo se u njih, ili ih prevazilazimo čitav svoj vijek. Na granicama pokazujemo ko smo i što smo, na njima postajemo ili prestajemo biti. Granice nas određuju i mi određujemo granice.

To čine i filmovi osme selekcije Festivala filma o ljudskim pravima - UBRZAJ. Nikada bogatiji izbor najnovijih ostvarenja iz regiona i svijeta donose, svaki na svoj način, viđenje tema i problema koji oblikuju našu savremenost. Pomažu da osjetimo, razumijemo, upoznamo i prepoznamo neograničene moduse bivanja ljudskim.

Njihovim smo plesom poneseni i bolje bi bilo da uhvatimo korak, bez straha izbijemo klinove iz zglobova i otvorimo sopstvo mogućim susretima i radosti koja izvire iz trenutka kada se prsti spoje i izbrišu sve ono što smo mislili da nas uistinu razdvaja, a bila je samo crta koju smo povukli kada smo se kao djeca igrali u pijesku.