Crnogorski festival filma o ljudskim pravima – Ubrzaj 2018

Preuzmite publikaciju

O publikaciji

Govor o ljudskim pravima, bio on politički, naučni ili umjetnički, ponekad se doima kao dirljiva bajka koju čovječanstvo priča sebi pred san, mrmlja skoro naizust, naizmjenično se strašeći i nadahnjujući zlodjelima monstruma i hrabrošću prkosnih. Uljuljkujući se, svaki put, izvjesnošću sretnoga kraja i nužnošću progresa. Ali, ako smo išta uspjeli naučiti u sporom hodu ka svijesti o neotuđivosti ljudskog dostojanstva, to je da ničeg spontanog i izvjesnog na ovom putu nema i da se lakše pada unatrag, no što se ide unaprijed.

Jesmo li dovoljno gledali i jesmo li dovoljno pamtili kada se ljudskost drugih mijenjala za vlastiti komfor, kada smo umjesto utočišta pružali izručenja, kada smo birali da ne vidimo logore i odlučivali da ne pamtimo stratišta? Kako smo tada sebi objašnjavali ljudskost, kome smo je pripisivali, a kome otpisivali i čega smo se to igrali, ne preuzimajući odgovornost?

Nekada davno i negdje daleko voljeli bismo da smo uspjeli ostaviti za sobom ljepljive aveti fašizma, ropstva, siromaštva, eksploatacije, bolesti i rata. Možda smo i mogli, ali nismo. Oni su naša sadašnjost, i naša stvarnost. O tome svjedoče, na svoj način, i filmovi devete selekcije Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2018. Filmovi koji se ne boje, koji sprovode maštovitu vivisekciju društvenih nepravdi, ironiziraju moćne i sanjaju glasno. Filmovi koji se bore i kojima se bori.

Je li dovoljno samo gledati i pamtiti? Naravno da nije, ali taj minimalni zahtjev lišava tankog alibija neznanja i predstavlja, možda prvi, korak ka odgovornosti.