Knjiga o ljubavi

O publikaciji

O publikaciji

Autor: Ibrahim Čikić

Godina izdanja: 2016.


Pred nama je Knjiga o ljubavi. Knjiga i svjedočanstvo o stradanju, još jedna u nizu istorijskih lekcija koja opominje, a takvih u našoj prošlosti stanuje već previše.

Ibrahim Čikić kroz svoje tekstove provlači istorijske paralele, veže pojedinačne sudbine sa sudbinom Bošnjačkog naroda, afirmiše nacionalno, Bošnjačko, ali uz vapaj za poštovanjem ljudskih prava i sloboda i priznanje njihove univerzalnosti.

Stradanje Bošnjaka Ibrahim Čikić smješta u nekoliko kontekstualnih pravaca.

Prvi je brutalnost zločina izvršenog nad Bošnjacima-Muslimanima iz Crne Gore ili na prostoru Crne Gore. Od Šehovića do Štrbaca, Ibrahim Čikić prati krvavi voz pružajući otpor zaboravu. Ibrahim je glas mučenika koji traži neumorno pravdu, koji jasno slika svoje mučitelje u liku najviših crnogorskih zvaničnika od kojih su neki i danas na vlasti ili bliski strukturama vlasti.

Drugi je odnos prema kulturnom, vjerskom i imovinskom naslijeđu Bošnjaka, nadograđen inicijativom da se spomen-obilježja o stradanju Bošnjaka postave na mjestima koja u jednom simbolišu sve zločine prema ovom narodu. On slika karakter nekoliko različitih vlasti i vladara i njihove metode zatiranja kulturnog, vjerskog i imovinskog nasljeđa Bošnjaka. Zato drži bitnim da se spomenici postave na mjesta koja imaju punu simboliku i koja pozivaju na kajanje.