Mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji 90-ih godina

O publikaciji

Autor: Maja Nenadović

Godina izdanja: 2021.


Mirovni ili antiratni aktivizam u Hrvatskoj i regiji tijekom 90-ih godina predstavlja temu kroz koju možemo obraditi pitanje uloge pojedinca tijekom ratnih zbivanja. Ova tema, također, predstavlja uvod u temu građanskog aktivizma i rada civilnog društva općenito. Obje ove teme su od visokog značaja za građansko obrazovanje. Učenjem o važnim i istaknutim ličnostima, organizacijama i događajima u kontekstu mirovnog aktivizma tog perioda, postajemo sposobni propitivati uvriježene stereotipe da se u ratnom stanju društvu može doprinijeti samo oružjem, ali i da su građani susjednih zemalja jednoglasno podržavali ratove tijekom 1990-ih. Izravnim povezivanjem sa suvremenim temama koje se tiču europskih vrijednosti, proširenja Europske unije i procesa integracije, kao i procesa regionalnog pomirenja, ove kartice za povijest nude zanimljivu i novu perspektivu na rad i aktivizam “običnih” ljudi koji su vjerovali u mir, solidarnosti bolje sutra.

Ovaj se sat može provesti na nastavi povijesti u 8. razredu osnovne škole i 4. razredu srednje škole, unutar domena društvo, politika te filozofsko-religijskokulturno stvaralaštvo, a u korelaciji s građanskim odgojem i obrazovanjem.


Publikacija je rezultat projekta “Različiti putevi – zajedničke vrijednosti” koji finansira Evropska unija u okviru programa Evropa za građane.