Crnogorski festival filma o ljudskim pravima – Ubrzaj 2019

Preuzmite publikaciju

Preuzmite katalog - Ubrzaj 2019

Ubrzaj X Katalog web

O publikaciji

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ počeo je prije deceniju u Podgorici, ali se odavno proširio sa izdanjima u Kotoru i Beranama osvajajući različite javne prostore. Već deceniju ostajemo jedinstveni po tematskom fokusu i crnogorskim premijerama filmova koji na umjetnički ubjedljiv, originalan, pronicljiv i provokativan način šire horizonte našeg poimanja modernog koncepta ljudskih prava, ali i naše uloge u zagovaranju ljudskih prava.

Borba za ljudska prava nije laka, niti će ikada biti okončana. Svjedoci smo mnogih, ne samo prekršenih, nego skršenih ljudskih prava, i to dominantno od strane onih koji su dužni da javni interes stave ispred bilo kakvog privatnog interesa.

Imperativ dobrog života u zajednici je osjećaj građana i građanki da se poštuju elementarni principi pravde i pravičnosti. Politička pravda koja znači korišćenje prava za ostvarivanje političkih ciljeva nas udaljava i od pravde i od pravičnosti. Kao što nas i nepoštovanje bazičnih ljudskih prava i sloboda udaljava od života dostojnog zajednice 21. vijeka.

Decenija vrijednih priča Festivala UBRZAJ dio je našeg doprinosa ukazivanju na značaj borbe za ljudsko dostojanstvo i univerzalnost ljudskih prava, kao i na brojne načine na koje su oni stalno ugroženi. Filmovi iz ovogodišnje selekcije nas nikad snažnije podstiču na izlazak iz individualnih parcijalnosti, ohrabruju na dosljednost u zalaganju za vrijednosti i principe i daju nam snagu za pogled na sopstvena ubjeđenja i akcije.