Zabrana mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja – izabrane presude Evropskog suda za ljudska prava

O publikaciji

Urednik: Žarko Marković

Godina izdanja: 2013.


Ova zbirka prevevoda presuda Evropskog suda za ljudska prava o primjeni zabrane mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, objavljena je u okviru projekta „Monitoring poštovanja ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori”. Ovaj projekat su od marta 2011. do aprila 2013. godine sprovele nevladine organizacije iz Crne Gore – Akcija za ljudska prava, kao nosilac projekta, Centar za antidiskriminaciju „EKVISTA”, Centar za građansko obrazovanje i Sigurna ženska kuća, uz pomoć Beogradskog centra za ljudska prava i Letonskog centra za ljudska prava.

Žarko Marković je odabrao presude i napisao uvod koji sadrži kratak pregled međunarodnih standarda u vezi sa zabranom mučenja i drugih oblika zlostavljanja, a zajedno sa Dinom Dobrković i preveo presude objavljene u ovoj zbirci, izuzev presude u predmetu Milanović protiv Srbije, čiji je prevod objavio Zastupnik Republike Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Nadamo se da će ova knjiga koristiti prvenstveno onima koji su odgovorni za primjenu zabrane mučenja i drugih oblika zlostavljanja u Crnoj Gori u okviru pravosuđa, policije i državnih ustanova zatvorenog tipa, u kojima borave ljudi za čiju su zaštitu neposredno nadležni državni službenici.

Zahvaljujemo na povjerenju donatorima koji su finansijski podržali projekat i ovo izdanje: Evropskoj uniji, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, i ambasadi Savezne Republike Njemačke u Podgorici.