Građanska čitanka

Preuzmite publikaciju

Preuzmite publikaciju - Građanska čitanka

gradjanskacitanka

O publikaciji

Autori: Aleksandar Saša Zeković, Nikola Đurašković

Godina izdanja: 2005.


Obrazovanjem stičemo znanje koje nam omogućava dostojanstvo i sigurnost.

Namjera nam je da ovim malim priručnikom podržimo demokratsku izgradnju crnogorskog društva i ohrabrimo kako one koji rade na razvijanju građanskog obrazovanja tako i sve one koji hoće postati građani, u pravom smislu značenja te riječi. Publikacija je i podrška utemeljenju demokratije i istinskog pluralizma, poštovanju ljudskih prava, utemeljenju tržišne demokratije odnosno tržišne ekonomije i preduzetništva, razvoju civilnog društva i medijskih sloboda ali i podsticaj procesu suočavanja s prošlošću.

Građanskim obrazovanjem građani se pripremaju i podstiču za društveno sudjelovanje, aktivnu participaciju koja će izgraditi i održati građansku svjesnost i savjesnost, njime se razvija kritičko razmišljanje, poboljšava komunikacija, onemogućava društvena pasivnost.

Uz podršku građanskog obrazovanja izgrađuje se povjeranje u demokratske institucije sistema i vraća nada za promjenu i blagostanje u budućnosti.


Ovaj projekat je dijelom finansirao Konzulat Sjedinjenih Američkih Država kroz program Demokratske komisije malih grantova u Podgorici.