Mladi u Crnoj Gori – društveni dekor ili društveni kapital?

O publikaciji

Autori: Miloš Knežević, Petar Đukanović

Godina izdanja: 2016.


Projekat „Mladi u Crnoj Gori – društveni dekor ili društveni kapital?“ ima za cilj da doprinese osnaživanju mladih u Crnoj Gori i njihovom aktivnom učešću u promovisanje demokratskih vrijednosti na kojima se zasniva i Evropska unija. Preciznije, cilj ovog projekta je podizanje svijesti javnosti i zainteresovanih strana o pitanjima, problemima i perspektivi mladih u Crnoj Gori, kao i jačanje kapaciteta mladih za aktivno učešće u društvenim i političkim procesima.

Značaj ovog projekta se ogleda i u činjenici da omogućava sveobuhvatan uvid u jednu od najmarginalizovanijih društvenih grupa u crnogorskom društvu o kojoj se često govori u javnom diskusrsu, ali čije potrebe, stavovi, razmišljanja i mogućnosti nisu adekvatno identifikovani, analizirani. Posljedično, sami mladi nisu dovoljno osnaženi da se suoče sa svim izazovima u pozicioniranju u društvu i obezbjeđenju svog uticaja na tekuće procese.

Period odrastanja za mlade sam po sebi je prilično težak, čak i u stabilnim zemljama, dok u tranzicijskim društvima, kao što je crnogorsko, koja su obilježena drastičnim promjenama društvene stvarnosti to nosi dodatnu složenost. Društvena previranja sa kojima su mlade generacije odrastale ostavile su svoj pečat. Očekivanja od mladih su velika, ali izbjegava se postaviti pitanje što je društvo u cjelini, i što su različiti pojedinačni segmenti društva, uradili da bi se glas mladih čuo i da bi oni primijenili svoja znanja.


Izradu ove publikacije podržavala je Regionalna kancelacije fondacije Friderich Ebert.