Evropa u mom gradu – Civilno društvo, lokalne samouprave, građani i građanke – uloga i mjesto u procesu evropskih integracija, stavovi i percepcije o integrativnim procesima

Preuzmite publikaciju

Preuzmite publikaciju - Evropa u mom gradu

evropaumomgradu

O publikaciji

Autori: Ana Vujošević, Boris Marić, Boško Nenezić, Daliborka Uljarević, Miljenko Dereta, mr Zlatko Vujović, dr Zoran Stoiljković

Godina izdanja: 2012.


Građani i građanke Crne Gore žele Evropu u svom gradu. Postavlja se pitanje, a što građani i građanke Crne Gore misle da je Evropa u njihovom gradu?

Kada smo započeli realizaciju projekta “Evropa u mom gradu” mislili smo da je Crna Gora kao malo društvo mnogo integrisanija, da su percepcije građana i građanki prilično ujednačene kada je riječ o evropskim integracijama. Znali smo da građani i građanke shvataju da proces integracija prožima cijelo društvo i sve društvene oblasti, ali nijesmo znali koliko određene politike utiču na formiranje njihovih stavova. Nijesmo znali ni koliko stvarno vjeruju da prihvatanje evropskih standarda omogućava i brži razvoj njihovih lokalnih zajednica.

Kroz istraživanje, direktne kontakte sa lokalnim upravama, sa građanima i građankama putem panel diskusija na teme koje su ih najviše interesovale, kroz unaprijeđenje partnerskog odnosa sa lokalnim upravama i nevladinim organizacijama, učili smo svi.


Projekat “Evropa u mom gradu”, u okviru kojeg je izdata i ova publikacija, podržan je od strane Delegacije EU u Crnoj Gori. Nalazi i stavovi iznijeti u ovoj publikaciji ne predstavljaju nužno stavove Evropske unije, već samo autora i organizacija koje sprovode projekat.