Kad politička elita podcijeni građane – parlamentarni izbori u Crnoj Gori

O publikaciji

Autori: Zoran Stoiljković, Miloš Vukanović

Godina izdanja: 2020.


Nedavno održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori dominantno karakterišu (1) visoka izborna izlaznost i motivacija birača unutar (2) kreirane klime naglašenih političkih tenzija, nepovjerenja i neizvjesnosti i, (3) sam izborni rezultat koji je, zahvaljujući sinergiji koju je proizvelo okupljanje opozicije u tri izborne kolone, doveo do tijesne pobjede opozicije.

Istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i fondacije Friedrich Ebert (FES), koje je prethodilo izborima, nije imalo namjeru da se direktno bavi izbornim prognozama, akterima i njihovim šansama. Ono je imalo dubinski karakter i u njegovom fokusu su bili građani i građanke Crne Gore – njihovi politički stavovi i vrijednosti, percepcije realnosti, stepen (ne)povjerenja prema društvenim i političkim akterima i institucijama, kao i lična očekivanja, strijepnje, strahovi i nade.

Građani i građanke nijesu neposredni kreatori promjena, niti se najčešće na osnovu njihove izborne odluke može predvidjeti sastav i struktura buduće vlasti. No, oni jesu snaga koja može, bar posredno, mijenjati scenu i (postizborni) tok radnje i zaplete na njoj.

Zato svako ko je ozbiljan politički igrač, i još pretenduje da bude analitičar, mora da pomno analizira i njihove, najčešće, nedorečene, pa i kontradiktorne poruke.