Lokalne samouprave u Crnoj Gori u borbi protiv korupcije

O publikaciji

Autori: Nikola Djonović, Dina Bajramspahić

Godina izdanja: 2014.


Korupcija je jedno od najzastupljenijih pitanja u crnogorskom javnom diskursu, dok je borba protiv korupcije jedan od prioriteta institucija države, sudeći po strateškim dokumentima i izjavama zvaničnika. Lokalne samouprave su, kao pružaoci usluga i kao institucije zadužene za zajednički interes građana, posebno ranjive pred korupcijom. Efekti korupcije na lokalnom nivou imaju kao posljedicu, ne samo stagniranje ekonomije, već i povećanje stope nezapošljenosti, gubitak povjerenja u administraciju, itd.

Namjera autora monitoring izvještaja, koji pokriva period implementacije lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije (LAP) od 2009. – 2014, je da sagleda dosadašnje učinke u ovoj oblasti, pruži osvrt na sprovođenje akcionih planova, ukaže na probleme i propuste koji su karakterisali njihovo sprovođenje i planiranje, ali i predstavi korisne preporuke za unaprijeđenje budućih lokalnih akcionih planova.


Publikacija je dio projekta “Korupcija na lokalnom nivou - nulta tolerancija!“, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa Institutom alternativa (IA), NVO Bonum i NVO Nada, uz finansijsku podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i sufinansiranje od strane Norveške kraljevske ambasade.