Predizborna prizma TVCG

Preuzmite publikaciju

O publikaciji

Autori: Damir Nikočević, Svetlana Pešić

Godina izdanja: 2016.


Izvještaj „Predizborna prizma TVCG“ Centra za građansko obrazovanje (CGO) nastao je u okviru programa Mediji i demokratija. CGO je pratio izvještavanje RTCG u periodu od posljednje podnešene liste za parlamentarne izbore 2016, za što je rok bio 20. septembar 2016, do završetka izborne šutnje, odnosno 16. oktobra 2016. Glavni cilj ove analize je informisanje javnosti o izvještavanju TVCG tokom predizborne kampanje i podsticanje diskusije o objektivnosti i kvalitetu izvještavanja na TVCG kao servisu svih građana Crne Gore, ali i potrebi inoviranja trenutnog načina izvještavanja o izborima.

Monitoring izvještaj daje pregled zastupljenosti političkih aktera u analiziranom periodu na javnom servisu, preciznije na TVCG, kao i načina predstavljanja aktera u ključnim informativnim emisijama tokom predizbornog perioda i izborne šutnje. S obzirom da je RTCG javni servis koji ima nacionalnu pokrivenost, a služi informisanju i edukaciji građana, kao i zadovoljavanju njihovih potreba za pravovremenom i tačnom informacijom, objektivnost u izvještavanju je neprikosnovena potreba za razvoj demokratski osviještene javnosti i kulture slobodnog izbora pri glasanju.

Tokom 26 dana monitoringa, CGO je primijenio kvantitativnu i kvalitativnu analizu izvještavanja. Kriterijumi za izbor emisija na javnom servisu TVCG koje su obuhvaćene monitoringom bili su: gledanost, zastupljenost političkih aktera koji nastupaju na izborima i bavljenje temom izbora, kao i potencijalni uticaj koji imaju na birače.