Pregovaračka struktura u Crnoj Gori i komparativna iskustva – jesmo li pronašli najbolji model?

O publikaciji

Glavni autor: Dr Vladimir Vučković

Koautorka: Daliborka Uljarević

Godina izdanja: 2019.


Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), za kratko vrijeme, pozicionirala se kao “lider u procesu evropskih integracija” na zapadnom Balkana. Tokom sedam godina pregovora, Crna Gora je otvorila 29 pregovaračkih poglavlja, dok je tri privremeno zatvorila. Proces pregovora traje značajno duže nego što je to bio slučaj sa drugim državama članicama što otvara, između ostalog, i pitanje osvrta na pregovaračku strukturu.

Sama pregovaračka struktura nije doživjela veće promjene tokom sedam godina, a što bi se moglo razmotriti u nastupajećem periodu imajući u vidu usložnjavanje procesa i izostanak očekivanih rezultata.

Kao podstrek tome, ova studija daje uvid kako u pregovaračku strukturu Crne Gore, tako i u neke druge i to iz država koje se ili nalaze u procesu pristupnih pregovora (Srbija je država kandidat za članstvo u EU) ili su uspješno završili pregovarački proces (Hrvatska i Slovenija su 2013, odnosno 2004, postale punopravne članice EU), a sa kojima je Crna Gora nekad dijelila isti pravni sistem.


Izdavanje ove publikacije podržalo je Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore u okviru projekta “Pregovarajmo zajedno za EU” koji sprovodi CGO.