Priručnik za pravilno razumijevanje finansijskih izvještaja

O publikaciji

Autori: Miloš Vuković, Ivan Vuković

Godina izdanja: 2020.


Informisana javnost je od velikog značaja za jedno društvo, a u tom kontekstu posebno mjesto zauzima podizanje nivoa finansijske pismenosti novinara. Analizom finansijskih iskaza kompanija i izvođenjem objektivnih zaključaka, novinari mogu doprinijeti kvalitetnijem informisanju građana Crne Gore.

Sve veći broj računovodstvenih pravila i zahtjeva za objelodanjivanjem učinili su finansijske izvještaje prilično složenim dokumentima koji nam koriste za razumijevanje stvarnog ekonomskog položaja određene kompanije. Istovremeno, veliki je broj onih koji imaju problem sa „dešifrovanjem“ takvih dokumenata. Jednostavno, mnogi pojmovi im nijesu jasni dok je tumačenje istih teško za sve koji nijesu finansijski pismeni.

Radi doprinosa razvoju istraživačkog novinarstva i širenja mogućih alatki pripremljen je ovaj Priručnik za pravilno razumijevanje finansijskih izvještaja. Priručnik je primarno namijenjen novinarima, ali može biti od koristi svima onima koji žele da bolje razumiju ovu oblast iako nemaju razvijena znanja u oblasti finansija.


Publikacija je dio projekta “Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori ” koji sprovode B-film Montenegro, Centar za građansko obrazovanje (CGO), SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.