SPINoFACT 2020 – monitoring medija, društvenih mreža i komentara na online medijima tokom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. godine

O publikaciji

Autori: Damir Nikočević, Danijel Radević, Jelena Mijanović, Jelena Jovanović Marović, Dejana Ponoš, Vesna Rajković Nenadić, Radoš Mušović

Godina izdanja: 2020.


Nedavno završeni parlamentarni izboru u Crnoj Gori su donijeli i niz specifičnosti u izbornoj kampanji. Umjesto partijskih skupova i kampanje „od vrata do vrata“, izborna trka se uglavnom preselila na tradicionalne i nove medije. Tako su share i like postali dominantno obilježje tog nadmetanja koje je bilo obojeno identitetskim pitanjima i emotivnim nabojem. U takvom ambijentu, izborne liste su marginalizovale konkretne ekonomske programe, pitanja životnog standarda građana i građanki, konkretne mjere za suzbijanje korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala, i mnoge druge važne teme. Dva suprostavljena narativa o „ugroženosti države“ i „odbrani svetinja" potisnula su i globalnu prijetnju pandemije virusa COVID 19 i zabrinjavanjuću ekonomsku perspektivu.

Medijska scena u Crnoj Gori je duboko polarizovana i taj rascjep oslikao se i u medijskom izvještavanju o aktivnostima političkih subjekata. Možda je i najuočljiviji bio dnevno kroz naslovnice štampanih medija koje su gotovo navijački bile  uređivane. Gotovo da nije postojao medij koji je neutralno i objektivno izvještavao o nekoj izbornoj listi, a da to nisu manjinske stranke prema kojima je iskazana posebna vrsta senzibilnosti.


Izvještaj je dio projekta „SPINoFACT – monitoring parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. godine“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku ambasade Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori.