Sva moć je na jednom mjestu

Preuzmite publikaciju

O publikaciji

Autorka: Milka Tadić Mijović

Godina izdanja: 2018.


Donošenje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predstavlja jednu od najkontroverznijih zakonodavnih inicijativa od državnog osamostaljivanja Crne Gore.

Prilikom čestih izmjena prethodnog zakona, koji je definisao ovu oblast, bilo je jasno da Vlada ide u sve veću centralizaciju. Ipak, predlaganjem novog propisa Vlada je veoma jasno stavila do znanja da će se od sada isključivo na centralnom nivou odlučivati o planiranju crnogorskog prostora.

Novo zakonsko rješenje izazvalo je brojne kontroverze i zbog ukidanja obaveze da se prije početka radova pribavi građevinska dozvola, ograničavajući time mogućnosti inspekcije da obavlja valjanu kontrolu izgradnje objekata. Ovim propisom poništen je i nedavno usvojeni zakon kojim je definisan proces legalizacije nezakonito izgrađenih objekata. To je sada u ingerenciji novog zakona.


Projekat „Naš PLAC (PLAniranje Cementiranja) – Podgorica“ sprovodi Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), u saradnji sa NVO KANA/ko ako ne arhitekt, a podržan je kroz program „Smjestimo korupciju u muzej“ koji vodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), a finansira ga Evropska Unija.