Zaštita životne sredine u EU

O publikaciji

 

 


Program EU u oblasti zaštite životne sredine ima za svoj osnovni cilj održivi razvoj.To značida kratkoročne ekonomske koristi na štetu životne sredine moraju biti zamijenjene održivim modelom ekonomskog i socijalnog razvoja, kao osnove za veću efiksansot i konkurentnost.

Evropska strategija za održivi razvoj, usvojena 2001, zasniva se na koordinisanom razvoju zajedničkih politika koje se bave ekonomskom, socijalnom i dimenzijom zaštite životne sredine. Na osnovu nje se ustanovljava skup glavnih ciljeva kako bise ograničile klimatske promjene i povećala upotreba čiste energije odgovorilo na prijetnje po ljudsko zdravlje efikasnije upravljalo prirodnim izvorima i unaprijedio transportni sistem. Na proljećnom samitu šefova država se ocjenjuje uspjeh primjene ove strategije i njeni glavni problemi (Proces iz Kardifa, pokrenut 1998). Na osnovu strategije, EU usvaja akcione programe koji daju konkretnije smjernice.


Liflet je dio projekta "EU Info bus - na putu ka EU! koji se finansira iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura.