Zaštita novinarskih izvora

Preuzmite publikaciju

O publikaciji

Autori: Nikola Mugoša, Siniša Gazivoda

Godina izdanja: 2021.


Demokratski razvoj svakog društva usko je povezan sa slobodnim i kredibilnim medijima koji izvještavaju u javnom interesu. Teme koje su u interesu društva vrlo često su pokrenute od strane novinara koji informacije dobiju od izvora koji žele da zadrže anonimni status. Značaj medija kao foruma javne riječi od presudnog je značaja u izgradnji otvorenog i tolerantnog okruženja.

Nezavisni i kompetentni izvori jedan su od preduslova da se mediji bave temama koje pospješuju funkcionalnost demokratije. Zato je vrlo bitno da se novinarima obezbijedi pogodan medijski ambijent, gdje neće biti primoravani da otkrivaju svoje izvore i time gube kredibilitet i potencijalne izvore. Važno je da novinarski izvori budu istinski zaštićeni, jer u suprotnom mogu biti odvraćeni od saradnje sa medijima, što se ozbiljno može reflektovati na vitalnu ulogu štampe kao jednog od „čuvara“ demokratije.


Publikacija je dio projekta projekta „Mediji za mene!“, koji CGO sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD)