Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori – izvještaj za 2021. godinu

O publikaciji

Autor: Damir Nikočević

Godina izdanja: 2022.


Medijska scena u Crnoj Gori, u dužem vremenskom periodu, oslikava duboku društvenu polarizaciju, praćenu brojnim problemima koji, na različite načine, utiču na ambijent u kojem mediji funkcionišu kao i na kvalitet medijskog izvještavanja. Posebno su naglašeni problemi otvorene cenzure, koja svoju refleksiju ima u bremenu nerazrješenih slučajeva napada na novinare i njihovu imovinu. To prati i nefunkcionalnost samoregulatornih tijela i regulatora - Agencije za elektronske medije, ali i javni medijski servis RTCG koji ne uspijeva da se istinski transformiše, pa čak i ide poneki korak unazad, što posljedično ograničava mogućnosti da se građani/ke objektivno informišu o dešavanjima u Crnoj Gori.

Dodatno, jedna od ključnih neuralgičnih tačaka ostaje tzv. prikrivena ili meka cenzura, koju vlasti sprovode. Ovakav suptilan način uticaja na medije je upotpunio složen mozaik ukupnog medijskog stanja u Crnoj Gori. Kroz politizovanu, diskrecionu, netransparentnu raspodjelu javnih fondova, kao i kroz subvencije medijima uticalo se i utiče na uređivačke politike.


Izvještaj je dio projekta “Mediji za mene” koji CGO sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).