Monitoring lokalnih izbora 2022. godine u Crnoj Gori iz rodne perspektive

O publikaciji

Autorke i autori: Milica Zindović, Tamara Terzić, Vasilije Radulović, Dejana Ponoš, Dajana Zečević, Jelena Jovanović Marović, Zorica Šarčević Bugarin, Danijel Radević, Mirjana Ivanović, Jovana Davidović, Olivera Komar

Godina izdanja: 2022.


Rodna ravnopravnost u političkom životu jedan je od mehanizama za postizanje opšte rodne ravnopravnosti. Dosadašnja praksa u svijetu, pa i u Crnoj Gori, svjedoči o tome da i dalje postoji značajna razlika između muškaraca i žena kada je u pitanju učešće u političkom životu. Crna Gora nikada nije imala predsjednicu države ili Vlade, a iznimno je mali broj žena koje su bile na čelu neke od 25 opština. Niža zastupljenost žena u političkom životu, počev od izbornih listi do različitih nivoa političkog odlučivanja, ostaje obilježje izbornih procesa u Crnoj Gori.


Studija je dio projekta “SPINOFACT 5: Monitoring lokalnih izbora 2022. godine u Crnoj Gori iz rodne perspektive“, koji je finansijski podržan od strane Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u okviru projekta „Region Jugoistočne Evrope: jačanje izbornog integriteta” finansiranog od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).