Rodni puls medija u izbornoj kampanji

O publikaciji

Autori/ke: Milica Zindović, Damir Nikočević, Jelena Jovanović Marović, Dajana Zečević, Danijel Radević, Olivera Komar, Dejana Ponoš, Mirjana Ivanović Bošković

Godina izdanja: 2023.


Kod izbornih ciklusa uglavnom se pamti samo rezultat, a rijetko sadržaj kampanje u smislu ključnih poruka i izbornih programa. Na marginama ostaju i teme rodne ravnopravnosti na što, nažalost, ukazuju i posljednji vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani 11. juna. 2023. godine.

Tema rodne ravnopravnosti, ali i odnos između političkih partija i medija uveliko determinišu društvenu stvarnost. Objektivno i nediskriminišuće informisanje javnosti o izbornim procesima izuzetno je važno za jačanje ukupne političke kulture. Kroz projekat „SPINoFACT 7 – Medijski monitoring parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023. sa fokusom na rodnu perspektivu“, koji je sproveo Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, cilj je bio staviti u javni fokus rodno odgovorno medijsko izvještavanje, kao dio podsticaja političkoj participaciji žena, a naročito u svijetlu rastuće mizoginije u Crnoj Gori koja već ima odvraćajući efekat za angažman žena u pitanjima od javnog značaja.


Publikacija je dio projekta „SPINoFACT 7 – Medijski monitoring parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023. sa fokusom na rodnu perspektivu” koji CGO sprovodi uz podršku Vlade SR Njemačke.