Poslanici i pripravnici moraju mnogo bolje

Autor: Nikola Mirković

Godina izdanja: 2024.


Kada je u pitanju aktivnost poslanika/ca 28. saziva Skupštine u plenumu, prvih pola godine je obilježila dominacija iskusnijih, dok se stiče utisak da je nove snage „pojela“ trema.

Čak pet poslanika/ca nije uzelo riječ niti jednom. U pitanju su Uglješa Urošević, Seid Hadžić, Gordan Stojović i Nađa Laković iz PES-a i Artan Čobi iz Albanske alternative, uz napomenu da je troje od ovih pet poslanika/ca mandat započelo sredinom novembra 2023. godine, odnosno 16. novembra 2023. godine im je DIK potvrdio mandate, kada su zamijenili partijske saborce koji su otišli u Vladu. Ovo se odnosi na Stojovića, Laković i Čobija, a Uroševiću i Hadžiću, dakle, od početka saziva 27. jula 2023. godine, građani i građanke koji su pratili plenum nisu mogli čuti glas.


Publikacija “Poslanici i pripravnici moraju mnogo bolje - prvih šest mjeseci 28. saziva Skupštine kroz aktivnosti u plenumu i službena putovanja“, izrađena je uz podršku Core grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanja i javne politike (CRPM) i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.