Otključavanje sefa – Crna Gora i EU fondovi tokom 12 godina pregovora

O publikaciji

Autorka: Mila Kasalica

Godina izdanja: 2024.


Pridruživanje Evropskoj uniji jeste priča o fondovima. Agenda EU pridruživanja jeste model prepun složenih projekata u službi javnih politika zemlje u razvoju, zemlje kandidatkinje i korisnice sredstava, uokviren raznovrsnim aktivnostima i segmentima, koji se na svakom koraku, u svakoj fazi, svake sedmice, uvezuju za realizacije kroz novčane izraze i izvještajne provjerljivosti.

Iskustva povraćaja sredstava nakon strogih revizorskih pretraga nismo inkorporirali u potrebna iskustva, s ciljem da uz svaki naredni projekat budemo bolji, na nivou svakog pojedinačnog crnogorskog korisnika sredstava. To mora biti priča o sticanju iskustava kroz konkretne primjere, koji predstavljaju institucionalno i projektno savladavanje sakrivenih a važnih poruka pravne tekovine EU, koje nisu regulatorni okvir ukoliko nemaju novčani iskaz u budžetskim planovima i pravovremenim realizacijama otpuštanja i izvršenja sredstava.


Publikacija je nastala u okviru programa „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi CGO, u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom za evropske poslove Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.