Ratni zločini 90-ih u presudama crnogorskog pravosuđa

O publikaciji

Autori: Igor Radulović, Miloš Vukanović

Godina izdanja: 2024.


U državi koja je obnovila svoju nezavisnost prije nešto manje od dvije decenije, demokratski principi, razvoj identiteta i uklanjanje predrasuda trebalo bi da su norme koje se njeguju, a ne stavljaju po strani. Nažalost, čini se da se ove vrijednosti zanemaruju, jer Istorija kao nastavni predmet gubi na značaju.

Stoga je važno istaći da u procesu pomirenja u svim post-konfliktnim društvima (među kojima je i crnogorsko), istorija mora igrati vitalnu ulogu. Nauka i praksa su pokazale da se u društvima koja se ne suočavaju na pravi način sa svojom prošlošću, dramatično povećava mogućnost obnove sukoba. Posljedično, u savremenom dobu u kojem živimo, „hvatanje u koštac” sa određenim temama postaje neophodnost.

U Crnoj Gori postoji mnogo istorijskih tema o kojima treba razgovarati i podizati nivo svijesti društva, ali jedna od najakutnijih su dešavanja na ovim prostorima tokom 90-ih godina prošlog vijeka. No, da bi se o ovoj i sličnim temama razgovaralo, neophodna je i reforma obrazovnog sistema, ali ne na način na koji se to radilo posljednjih godina ili čak decenija, gdje se Istorija stavlja u red drugorazrednih obrazovnih predmeta. Naime, potrebna je upravo njena sveobuhvatnija primjena i zastupljenost u obrazovnom sistemu.