Oglas za učesnike/ce XXVII generacije Škole ljudskih prava

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

raspisuje

OGLAS

za učesnike/ce XXVII generacije

ŠKOLE LJUDSKIH PRAVA

Ako si srednjoškolac/ka, želiš da učiš o ljudskim pravima i doprineseš izgradnji ravnopravnog društva, proširiš i razmijeniš iskustva sa vršnjacima/kinjama, izgradiš vještine aktivnog učešća u promociji modernog koncepta ljudskih prava u svojoj školi i sredini u kojoj živiš, onda je Škola ljudskih prava prilika za tebe!

Cilj Škole ljudskih prava je da kroz kombinaciju teorijskog i kreativno-praktičnog rada pruži temeljno razumijevanje koncepta ljudskih prava i vrijednosti rodne ravnopravnosti. U okviru programa ćemo adresirati teme poput kulture ljudskih prava, seksističkog i mizoginog govora, rodno zasnovanog nasilja, sa naglaskom na digitalno nasilje, identifikaciju i analizu seksizma, diskriminaciju i govor mržnje u oglašavanju, filmovima, muzici, na televiziji, a sve kako bi mogli bolje prepoznati ove pojave i mehanizme zaštite u online i offline prostoru.

Završni segment biće kreiranje informativno-edukativne kampanje za društvene mreže, uz mentorsku pomoć, sa fokusom na probleme rodnog nasilja, seksizma, mizoginije i govora mržnje. Takođe, učesnici/e će imati podršku, nakon završenog programa, da sprovedu vršnjačku edukaciju o nekoj od tema iz oblasti rodne ravnopravnosti u svojim školama i tako prenesu stečeno znanje iz ovog programa.

Ko se može prijaviti?

Redovni učenici/ce srednjih škola sa područja cijele Crne Gore.

Kako se prijaviti?

Svi zainteresovani se mogu prijaviti direktno na link a detaljne informacije o programu dobiće oni koji budu pozvani poslije procesa selekcije, a na osnovu evaluacije prijava.

Rok za slanje prijava: 8. oktobar 2024. do ponoći.

Logistika:

Škola ljudskih prava biće održana u Petrovcu od 18. do 20. oktobra 2024. godine. CGO pokriva troškove putovanja (autobus ili voz), hrane, smještaja, organizacije nastave i drugih aktivnosti vezanih za program.

Ako imaš bilo kakvih pitanja, kontaktiraj nas na info@cgo-cce.org ili telefon 020 228 479.

Škola ljudskih prava dio je projekta Protiv rodnih stereotipa i seksizma! koji CGO sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore.