Poziv za učešće na regionalnoj školi – Devedesete u Jugoslaviji – novi izvori i metodologije

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Udruženje građana Kulturni front objavljuju poziv prvu generaciju učesnika/ca regionalne škole Devedesete u Jugoslaviji – novi izvori i metodologije.

Ovaj program je osmišljen kao dio neformalnog i dopunskog obrazovanja za 25 učesnika/ca iz regiona. Kroz interdisciplinaran pristup, koji podrazumijeva predavanja, diskusije, rad sa arhivskim izvorima, analizu usmenih predanja, obradu muzejskih predmeta, učenje na lokalitetima odnosno mjestima stradanja, projekcije filmova, itd. oni će imati priliku da prošire znanja o društveno-političkom kontekstu raspada Jugoslavije i naučno utvrđenim činjenicama o sukobima i ratnim zločinima tokom 90ih.

Takođe, učesnici/e će biti upoznati sa najnovijim rezultatima istraživanja o sukobima na prostoru Jugoslavije, a program će uključiti i različite tematske večernje sesije.

Predavanja će voditi profesori/ke Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Crne Gore, istraživači/ce naučno-istraživačkih instituta iz regiona, kao i eksperti/kinje iz oblasti muzeologije, kulturne baštine i filma, među kojima su i Dubravka Stojanović, Adnan Prekić, Milivoj Bešlin, itd.

Ko se može prijaviti?

Regionalna škola je četvorodnevni program namijenjen studentima/kinjama postdiplomskih studija istorije i svih drugih odsjeka filozofskih fakulteta, politikologije, žurnalistike i srodnih nauka, kao i mlađoj generaciji novinara/ki, istraživača/ica i aktivista/kinja iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova i Slovenije. Prednost imaju oni koji pokazuju visok stepen društvenog aktivizma u vladinom, nevladinom, partijskom, sindikalnom, medijskom, privrednom, naučnom i kulturnom okviru, ali i zainteresovanosti za istraživanje istorije i sjećanja na devedesete godine u Jugoslaviji.

Kako se i do kada prijaviti:

Svi zainteresovani se mogu prijaviti direktno na link, a detaljne informacije o programu i načinu rada regionalne škole dobiće oni koji budu odabrani nakon procesa evaluacije prijava.

Rok za prijavu:

Prijave se šalju najkasnije do 15. septembra 2024. godine.

Logistika:

Regionalna škola će biti održana u Budvi od 04. do 08. oktobra 2024. godine.

Organizatori pokrivaju troškove putovanja (autobus ili voz) i smještaja na bazi punog pansiona.

Regionalna škola Devedesete u Jugoslaviji – novi izvori i metodologije organizuje se u okviru projekta “Muzej 90ih – regionalni centar za pomirenje, obrazovanje i buduću saradnju”,  koji sprovode CGO iz Crne Gore i Kulturni front iz Srbije, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Holandije.