Mediji i demokratija

Razvoj demokratije i medijskih sloboda u jednom društvu su neodvojivi. Sloboda je osnova postojanja demokratije, isto koliko su demokratiji ključni neprijatelji slabe institiucije sistema i instrumentilizirani mediji. To upućuje na snažnu vezu između slobode i odgovornosti, kako medija tako i onih koji štite medije, ali i pravo javnosti da bude informisana o pitanjima od javnog interesa. Stoga je, od svog osnivanja, Centar za građansko obrazovanje (CGO), pratio aktuelnosti u medijskoj zajednici Crne Gore, a shodno procjeni složenosti izazova u ovoj oblasti ustanovio i zaseban program.

Cilj ovog programa je promocija i praćenje primjene standarda koji pomažu proces demokratizacije i profesionalizacije medija, kao i funkcionisanje društva u skladu sa demokratskim načelima sa fokusom na slobodu izražavanja.

U tom pravcu, CGO je, samostalno ili sa partnerima, realizovao niz projektnih aktivnosti počev od aktivnog monitoringa sprovođenja seta medijskih i vezanih zakona, preko otvaranja različitih pitanja koja doprinose unaprijeđenju medijskih sloboda i slobode izražavanja i njihovom usklađivanju sa najboljim međunarodnim praksama, do praćenja izdvajanja sredstava za medije iz Budžeta Crne Gore. Takođe, CGO redovno reaguje povodom brojnih slučajeva napada na novinare u Crnoj Gori, koji ostaju neadekvatno procesuirani čime se značajno organičava razvoj profesionalnog i istraživačkog novinarstva.

Posljednjih šest izvještaja iz ovog programa možete preuzeti direktno: