Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu.

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival UBRZAJ počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembra). U proteklih trinaest izdanja Festivala, koji je pokrenut 2010. godine, u salama Kulturno informativnog centra «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici, kao i Kino «Kulturi» u Kotoru, sali Skupštine opštine Berane, Centru za kulturu Berane i Gimnaziji “Panto Mališić” prikazano je blizu 180 sjajnih filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta, a dodatno je prikazano i nekoliko filmova u okviru tematskih panel diskusija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Pravnog Fakulteta Univerziteta Crne Gore i u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Time je kroz inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publiku.

Rastući broj posjetilaca (preko 3,500 u 2022. godini) Festivala UBRZAJ potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava, ali i za prava onih grupa ili pojedinaca koji to ne mogu.

Vrijednost Festivala UBRZAJ je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz kontinuiranu saradnju sa sličnim festivalima u regionu, počevši prilikom uspostavljanja sa Pravo Ljudski iz Sarajeva, a kasnije sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs iz Beograda i Sarajevo Film Festivalom (SFF) iz Sarajeva.

Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala UBRZAJ, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I u 2023. godini ćemo ponovo predstaviti izvrsnu selekciju naslova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da inicira promjenu. Nastavljamo avanturu kroz koju se gledaoci/teljke izlažu neposrednosti kojom film zahvata u živote ljudi, ma kako daleki i nesusretljivi oni možda bili, ali, takođe i neposrednosti kojom životi ovih ljudi zahvataju u naš vlastiti, mijenjajući nas i otvarajući za nova iskustva i šireći granice našeg razumijevanja.

Više informacija o Crnogorskom festivalu filma o ljudskim pravima Ubrzaj možete naći na www.ubrzaj.me.