Otvoriti granice za sve sa negativnim PCR testom ili testirati na granici

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG), Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) apeluju na ministra zdravlja i NKT da ulazak u Crnu Goru bez institucionalnog karantina omoguće svim osobama sa negativnim PCR testom, a ne samo onima koji u zemlju ulaze privatnim avionima i jahtama. Od turista zahtijevati da donesu rezultat testa koji nije stariji od 48h, a našim državljanima i rezidentima omogućiti da se testiraju odmah na granici.

HRA i CGO su ranije ukazale na diskriminaciju u odnosu na ljude kojima je omogućeno da u Crnu Goru dođu privatnim avionima i jahtama iz svih država svijeta bez obzira na stepen zaraze, samo ako imaju negativan test ne stariji od 48 sati, dok isto to nije omogućeno onima koji u zemlju žele da uđu na uobičajene načine, na primjer, kolima.

Poznato je da u Crnu Goru državljani i rezidenti, koji dolaze iz Srbije, ulaze preko Bosne i Hercegovine, bez upućivanja u karantin i testiranja, i da kruže glasine o tome da je na taj način u zemlju već ušlo nekoliko osoba koje su se virusom Covid-19 zarazile na nedavnoj fudbalskoj utakmici u Beogradu. Pozivamo nadležne vlasti da ove glasine potvrde ili opovrgnu.

Takođe, mnoštvo ljudi neometano ulazi iz Albanije u Crnu Goru, iako je u njoj obim testiranja zabrinjavajuće nizak, što znači da broj oboljelih i rizik od importovanja virusa nije moguće realno sagledati.

Prema tome, cijenimo da je neuporedivo racionalnije da se, umjesto ulaska u zemlju na „mala vrata“ preko Bosne i Hercegovine, bez testiranja i praćenja, svima omogući ulazak „na velika vrata“, ali uz negativan test, ne stariji od 48h, odnosno, uz mogućnost da se test uradi i na graničnom prelazu, a da se u međuvremenu osoba rješenjem sanitarnog inspektora obaveže da rezultat testa sačeka u samoizolaciji. Nadzor nad pojavom simptoma može vršiti IJZ preko aplikacije koju su razvili i koja je već u upotrebi.

Ako NKT i ministar zdravlja smatraju drugačije, očekujemo da o svim razlozima za suprotan stav javnost otvoreno i argumentovano obavijeste. Očekujemo i da Ombudsman da obrazloženo mišljenje o tome da li su naredbe ministra zdravlja diskriminatorne ili nijesu.

 

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka, HRA
Milena Samardžić Popović, predsjednica, SDMCG
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, CGO