Dobar susjed – Crna Gora i regionalna saradnja

Crna Gora u kontinuitetu pokazuje privrženost dobrim regionalnim odnosima, a osim što ima konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama, pokazala je punu posvećenost stalnom razvoju dobrosusjedskih odnosa. Ova oblast je primjer učinkovitosti spoljnih podsticaja EU i spremnosti domaćih vladajućih struktura da se pridržavaju zahtjeva na putu ka EU,… »

ASK mora biti proaktivniji kako bi odluke ostvarile svrhu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dobio je, prije nekoliko dana, još dvije odluke Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) kojima je utvrđeno da su poslanici nekada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević i Jovanka Laličić,  prekršili Zakon o sprječavanju korupcije zbog neprijavljivanja tačnih, potpunih i preciznih podataka u izvještajima o prihodima i imovini za 2017.… »

Izborni programi kao podsjetnik politika i datih obećanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i fondacija Konrad Adenauer objavili su publikaciju “Parlamentarni izbori u Crnoj Gori – izborni programi partija i koalicija 2020” koja donosi integralne zvanične izborne programe svih aktera koji su učestvovali na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta 2020.godine.

Simbolima otpora protiv diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ osobama

Koalicija “Zajedno za LGBT prava” ovim putem iskazuje podršku Montenegro Prajdu 2020 i Nedjelji Ponosa koja traje od 14. do 20. decembra 2020.godine, u organizaciji Queer Montenegro, uz podršku Asocijacije Spektra, NVO Juventasa i Udruženja LBTQ žena Stana, posredstvom Organizacionog odbora Montenegro Prajda 2020, i poziva sve institucije, organizacije, kompanije i udruženja da se pridruže… »

Predsjednik Odbora za ljudska prava mora da bude osoba koja razumije i poštuje ljudska prava

Povodom najave da će poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović biti predložen za predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) ukazuju da bi takvo imenovanje poništilo svrhu tog skupštinskog Odbora i pozivaju poslanike da nađu drugo kadrovsko rješenje. CGO i HRA podsjećaju da je… »

Reagovanje HRA, CGO i Documente na tekst “Neistinama se brane projekti”

Dnevni list „Dan“ Gospodin Nikola Marković, Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Podgorica, 16.12.2020. Predmet: REAGOVANJE NA TEKST “NEISTINAMA SE BRANE PROJEKTI” Poštovani gospodine Markoviću, u Danu je, 8. decembra 2020, novinar s inicijalima M. S. objavio tekst pod naslovom “Neistinama se brane projekti”. U tekstu je objavljena izjava direktora Udruženja boraca ratova 90-tih iz Crne… »

Vlada da iskontroliše kako je UCG trošio sredstva iz Budžeta

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas predsjedniku Vlade, prof. dr Zdravku Krivokapiću, i nadležnoj ministarki, Inicijativu za sprovođenje eksterne revizije Univerziteta Crne Gore (UCG) za period od 2017. do 2020.godine. Ova Inicijativa prati ranije apele CGO-a izvršnoj vlasti da, u okviru svojih nadležnosti, utiče na unaprijeđenje transparentnosti rada i odgovornosti u finansijskom rukovođenju… »

Život u limbu sa sjenkama iz 90ih

Mnogima su u regionu životi i dalje u limbu, jer su sjenke 90ih iznad svih nas, a o tome treba otvoreno diskutovati, utvrđivati činjenice i komunicirati kroz film i medije i teške teme kako bi se doprinijelo suočavanju s prošlošću, zaključeno je u okviru online promocije knjige i virtuelne izložbe fotografija “Život u limbu –… »

Završne projekcije UBRZAJ 2020 i prateći program

Posljednji dan Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2020 zatvara film EMA, u 22h00, u režiji jednog od vodećih čileanskih filmskih reditelja Pabla Larraina, za koji kritičari kažu da ostavlja bez teksta jer su vizualni elementi parališući, a plesne scene zadivljujuće.

Ljudska prava pod maskom – odnos društva prema Prajdu

Film ne može promijeniti svijet, ali angažovani film značajno može doprinijeti ukazivanju na neusklađenosti u društvu i podizanju svijesti o problemima LGBT zajednice, konstatovano je danas na online panel diskusiji „Ljudska prava pod maskom – odnos društva prema Prajdu“, koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, organizovao u okviru Crnogorskog… »