Dobar susjed – Crna Gora i regionalna saradnja

Crna Gora u kontinuitetu pokazuje privrženost dobrim regionalnim odnosima, a osim što ima konstruktivnu ulogu u regionalnoj saradnji kroz aktivno učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama, pokazala je punu posvećenost stalnom razvoju dobrosusjedskih odnosa. Ova oblast je primjer učinkovitosti spoljnih podsticaja EU i spremnosti domaćih vladajućih struktura da se pridržavaju zahtjeva na putu ka EU, ocjenjuje se u studiji “Dobar susjed – Crna Gora i regionalna saradnja”, koju su objavili Centar za građansko obrazovanje (CGO) i njemačka fondacija Friedrich Ebert (FES).

Analiza regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa zahtijeva sagledavanje više međusobno povezanih faktora, prije svega političkih, geografskih i kulturoloških, ali i osvrt na proces pristupanja Evropskoj uniji, koji kao jedan od glavnih prioriteta upravo postavlja pitanje regionalne saradnje. Upravo ovi faktori i procesi predstavljali su metodološki okvir koji je koristio autorski tim prilikom izrade analize, a koji su činili dr Vladimir Vučković, saradnik na programima u CGO-u, Miloš Vukanović, savjetnik u CGO-u i Mira Popović, koordinatorka programa u CGO-u.[:]… »

ASK mora biti proaktivniji kako bi odluke ostvarile svrhu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dobio je, prije nekoliko dana, još dvije odluke Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) kojima je utvrđeno da su poslanici nekada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević i Jovanka Laličić,  prekršili Zakon o sprječavanju korupcije zbog neprijavljivanja tačnih, potpunih i preciznih podataka u izvještajima o prihodima i imovini za 2017. godinu.

CGO je podnio polovinom maja 2018.godine Inicijativu za utvrđivanje prekršajne odgovornosti za 25 tadašnjih poslanika vladajuće većine zbog neprijavljivanja tačnih, potpunih i preciznih podataka u u izvještajima o prihodima i imovini za 2017. godinu. Tokom proteklih 30 mjeseci, od podnošenja Inicijative, CGO je poslao i desetine urgencija direktoru i Savjetu ASK-a.[:]… »

Simbolima otpora protiv diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ osobama

Koalicija “Zajedno za LGBT prava” ovim putem iskazuje podršku Montenegro Prajdu 2020 i Nedjelji Ponosa koja traje od 14. do 20. decembra 2020.godine, u organizaciji Queer Montenegro, uz podršku Asocijacije Spektra, NVO Juventasa i Udruženja LBTQ žena Stana, posredstvom Organizacionog odbora Montenegro Prajda 2020, i poziva sve institucije, organizacije, kompanije i udruženja da se pridruže toj podršci.

Koalicija „Zajedno za LGBT prava“ podržava sve zahtjeve LGBTIQ zajednice upućene tokom najave Nedjelje Ponosa. Posebnu podršku dajemo zakonodavnoj zaštiti prava LGBTIQ osoba, u prvom redu, punoj funkcionalnosti i primjeni nedavno usvojenog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Taj Zakon predstavlja jedno od najvećih dostignuća LGBTIQ zajednice u sferi ljudskih prava, značajan pomak naše države, kao i cilj za koji se LGBTIQ zajednica dugo borila i izborila pružajući otpor predrasudama i stereotipima, diskriminaciji i nasilju. Koalicija ponavlja zahtjev Vladi Crne Gore i nadležnim organima da učine sve kako bi se obezbijedila primjena ovog Zakona, i kako bi se usvojili propisi koji će omogućiti LGBTIQ zajednici da ostvari sva svoja ljudska prava.[:]… »

Predsjednik Odbora za ljudska prava mora da bude osoba koja razumije i poštuje ljudska prava

Povodom najave da će poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović biti predložen za predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcija za ljudska prava (HRA) ukazuju da bi takvo imenovanje poništilo svrhu tog skupštinskog Odbora i pozivaju poslanike da nađu drugo kadrovsko rješenje.

CGO i HRA podsjećaju da je Vučurović političar koji u svom dosadašnjem angažmanu nije pokazao razumijevanje ljudskih prava. Posebno su zabrinjavajuće njegove izjave koje mogu biti ozbiljna prepreka u neophodnom procesu suočavanja sa prošlošću i inkluziji pojedinih ugroženih društvenih grupa. Njegovim imenovanjem na takvu poziciju dovela bi se u pitanje posvećenost Skupštine demokratizaciji, ali i procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Poslanik Jovan Vučurović je, u Skupštini Crne Gore, prilikom rasprave o ekspozeu novog predsjednika Vlade, negirao genocid u Srebrenici, tvrdio da “Crnogorci ne postoje”, a u nekim od ranijih istupa sa omalovažavanjem govorio o jednoj od najmarginalizovanijih društvenih grupa – LGBT populaciji.  Takvi stavovi ga ne preporučuju za obavljanje funkcije predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode.[:]… »