Simbolima otpora protiv diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ osobama

Koalicija “Zajedno za LGBT prava” ovim putem iskazuje podršku Montenegro Prajdu 2020 i Nedjelji Ponosa koja traje od 14. do 20. decembra 2020.godine, u organizaciji Queer Montenegro, uz podršku Asocijacije Spektra, NVO Juventasa i Udruženja LBTQ žena Stana, posredstvom Organizacionog odbora Montenegro Prajda 2020, i poziva sve institucije, organizacije, kompanije i udruženja da se pridruže toj podršci.

Koalicija „Zajedno za LGBT prava“ podržava sve zahtjeve LGBTIQ zajednice upućene tokom najave Nedjelje Ponosa. Posebnu podršku dajemo zakonodavnoj zaštiti prava LGBTIQ osoba, u prvom redu, punoj funkcionalnosti i primjeni nedavno usvojenog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Taj Zakon predstavlja jedno od najvećih dostignuća LGBTIQ zajednice u sferi ljudskih prava, značajan pomak naše države, kao i cilj za koji se LGBTIQ zajednica dugo borila i izborila pružajući otpor predrasudama i stereotipima, diskriminaciji i nasilju. Koalicija ponavlja zahtjev Vladi Crne Gore i nadležnim organima da učine sve kako bi se obezbijedila primjena ovog Zakona, i kako bi se usvojili propisi koji će omogućiti LGBTIQ zajednici da ostvari sva svoja ljudska prava.

Zalažemo se i za usvajanje Zakona o rodnom identitetu temeljenog na samoodređenju, koji će omogućiti poštovanje prava na lični integritet transrodnim osobama, te ukinuti nehumanu praksu neophodne sterilizacije kao preduslova za pravno prepoznanje roda, što je praksa kojoj moramo pružiti otpor.

Koalicija je posebno posvećena potrebi osiguravanja pravne zaštite, adekvatnom i pravednom procesuiranju zločina iz mržnje prema LGBTIQ zajednici što je zahtjev koji Organizacioni odbor Montenegro Prajda upućuje policiji i tužilaštvu.

Koalicija „Zajedno za LGBT prava“ zahtijeva od Vlade i cjelokupnog društva da učine sve kako bi razvili dodatne programe podrške za LGBTIQ osobe u svijetlu problema sa kojima se zajednica suočava po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta ali i po osnovu ekonomska nesigurnosti, nezaposlenost, nepotizma, siromaštva itd.

Ovogodišnji slogan Montenegro Prajda glasi „JA SAM SIMBOL OTPORA” čija je svrha da nas podsjeti da su lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interpolne i queer osobe (LGBTIQ) bile i ostale simbol otpora Crne Gore. Stoga, Koalicija poziva sve javne institucije, organizacije, kompanije i udruženja da se pridruže simbolima otpora prema homofobiji, bifobiji, transfobiji, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima, nasilju zasnovanom na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, marginalizaciji, mržnji, agresiji, opresiji, fašizmu, patrijarhatu, eksploataciji, siromaštvu, itd. i time istaknu podršku ljudskim pravima LGBTIQ osobama.

Biti pripadnik LGBTQI zajednice u Crnoj Gori je uvijek bilo izazovno, te su LGBTQI ljudi, kao neko ko je drugačiji, ko se izdvaja iz mase uvijek pružali otpor. Montenegro prajd 2020. godine je poziv na otpor svim vrstama opresije i diskriminacije, jer one uništavaju živote. Stojimo uz sve LGBTIQ osobe kao simboli otpora i podrške borbi za jednaka ljudska prava bez obzira na lična svojstva, u prvom redu, seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je član koalicije „Zajedno za LGBT prava“.