Završne projekcije UBRZAJ 2020 i prateći program

Posljednji dan Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2020 zatvara film EMA, u 22h00, u režiji jednog od vodećih čileanskih filmskih reditelja Pabla Larraina, za koji kritičari kažu da ostavlja bez teksta jer su vizualni elementi parališući, a plesne scene zadivljujuće.

Završne projekcije UBRZAJ 2020 i prateći program

Prije toga, na programu UBRZAJ 2020 su filmovi PROCES SANDŽAK, u 18h00, novosadskog novinara i reditelja Aleksandra Reljića i OBOJENA PTICA, u 19h00, češkog reditelja Václava Marhoula.

Dokumentarni film PROCES SANDŽAK donosi priču o torturi i montiranim sudskim i političkim procesima nad bošnjačkim stanovništvom Sandžaka u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini tokom 1993. i 1994.godine. Osuđeni se i dalje bore za pravdu, ali je javnost slijepa i gluva na njihove apele.

Završne projekcije UBRZAJ 2020 i prateći program

OBOJENA PTICA jedan je od 10 filmova koji su ušli u uži izbor za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film, a sa Venecijanskog filmskog festivala donosi UNICEF-ovu nagradu u takmičarskom programu, dok je u Češkoj ovaj film osvojio brojne nagrade za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolju fotografiju, najbolji zvuk, najbolje umjetničko rukovođenje, najbolju montažu, itd. To je priča o jevrejskom dječaku koji, razdvojen od svojih progonjenih roditelja, luta okupiranom istočnom Evropom za vrijeme Drugog svjetskog rata, susrijećući se sa nerazumnim nasiljem i neljudskim mučenjem, i u tome postaje i sam žrtva brutalnog zlostavljanja. U prelomnom trenutku, jedan seljak mu pokazuje let ptice koja je bila zarobljena i, pošto je obojena, puštena je natrag u svoje jato. Ptica, koja se sada razlikuje od drugih, biva rastrgnuta. Ta ključna lekcija oslikava iskustvo samog dječaka: različitost je fatalna….

Završne projekcije UBRZAJ 2020 i prateći program

Takođe, posljednjeg dana Festivala UBRZAJ u okviru pratećeg programa koji se odnosi na suočavanje sa prošlošću organizuje se promocija knjige i virtuelne izložbe fotografijaŽivot u limbu – knjiga ožiljaka” o kojoj će govoriti njeni autori Igor Čoko i Slaven Rašković od 12-13h, a nakon toga slijedi panel diskusija Sjenka 90ih nad Balkanomu okviru koje govore Hrvoje Klasić, istoričar iz Zagreba, Filip Švarm, novinar iz Beograda, Balša Brković, književnik iz Podgorice i Aleksandar Reljić, novinar i reditelj iz Novog Sada. Uvodna izlaganja imaju Nataša Govedarica, programska direktorka Kancelarije Forum ZfD u Beogradu i Miloš Vukanović, savjetnik u CGO-u.

UBRZAJ 2020 - panel

Za one koji su propustili juče da pogledaju, još su dostupni na platformi filmovi sa četvrtog dana Festivala UBRZAJ 2020: NEK JE ŠTO ŠARENIJE bosanskohercegovačkog reditelja Ada Hasanovića, XY ČELSI, autora Tim Travers Hawkinsa, MARE, hrvatske rediteljke Andree Štake a za koji je Marija Škaričić dobila Srce Sarajeva za upečatljivu interpretaciju glavne junakinje, i UDARNA VIJEST, češkog autora Tomaša Bojara.

Svi filmovi su besplatni i mogu se pratiti preko sajta ubrzaj.me, gdje su dostupne i detaljne instrukcije.

Festival UBRZAJ 2020 se organizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i njemačkog Forum ZfD, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), Beldocsom i Crnogorskom kinotekom. Medijski pokrovitelji su RTCG (televizija i portal) i Vijesti (novina, portal i televizija), a Festival medijski podržavaju i portal CdM, Radio Berane i Radio Kotora.

Milena Vujović, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ