Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu.

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival UBRZAJ počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar). U proteklih deset izdanja Festivala UBRZAJ, koji je pokrenut 2010.godine, u salama KIC «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici, Kino «Kultura» u Kotoru, gimnazije “Kotor”, Skupštine opštine Berane, Centra za kulturu Berane i Gimnazije “Panto Mališić” prikazana su 133 sjajna filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta. Dodatno je prikazano i nekoliko filmova u okviru tematskih panel diskusija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore i u Velikoj sali CGO-a. Time je kroz jedan inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publike. Rastući broj posjetilaca (preko 3,500 u 2019. godini) Festivala UBRZAJ potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava, ali i za prava onih grupa ili pojedinaca koji to ne mogu.

Vrijednost Festivala UBRZAJ  je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz kontinuiranu saradnju sa sličnim festivalima u regionu, počevši prilikom uspostavljanja sa Pravo Ljudski iz Sarajevo, a kasnije sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs iz Beograda i Sarajevo Film Festivalom (SFF) iz Sarajeva.

Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala UBRZAJ, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I u 2020. godini ćemo ponovo predstaviti izvrsnu selekciju naslova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da inicira promjenu. Nastavljamo avanturu kroz koju se gledaoci/teljke izlažu neposrednosti kojom film zahvata u živote ljudi, ma kako daleki i nesusretljivi oni možda bili, ali, takođe i neposrednosti kojom životi ovih ljudi zahvataju u naš vlastiti, mijenjajući nas i otvarajući za nova iskustva i šireći granice našeg razumijevanja.

Više informacija o Crnogorskom festivalu filma o ljudskim pravima Ubrzaj možete naći na www.ubrzaj.me.