Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar). U proteklih sedam izdanja Festivala, koji je pokrenut 2010.godine, u salama Kulturno informativnog centra «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici, kao i Kino «Kulturi» u Kotoru i sali Skupštine opštine Berane, prikazana su 86 sjajnih filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta, a dodatno je jedan film prikazan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u okviru tematske panel diskusije. Time je kroz jedan inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publike. Rastući broj posjetilaca (preko 3,500 u 2016. godini) Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava.

Vrijednost Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz kontinuiranu saradnju sa sličnim festivalima u regionu, prije svega sa Pravo Ljudski iz Sarajevo, a kasnije i sa Beldocs-om iz Beograda i Sarajevo Film Festivalom iz Sarajeva.

Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I u 2017. godini ćemo ponovo predstaviti izvrsnu selekciju naslova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da inicira promjenu. Nastavljamo avanturu kroz koju se gledaoci/teljke izlažu neposrednosti kojom film zahvata u živote ljudi, ma kako daleki i nesusretljivi oni možda bili, ali, takođe i neposrednosti kojom životi ovih ljudi zahvataju u naš vlastiti, mijenjajući nas i otvarajući za nova iskustva i šireći granice našeg razumijevanja.

Više informacija o Festivalu filma o ljudskim pravima Ubrzaj možete naći na www.ubrzaj.me.