Reagovanje Instituta alternativa (IA) i Centra za građansko obrazovanje (CGO) na saopštenje Glavnog grada o nalazima analize “Zapošljavanje u crnogorskim opštinama – po zasluzi ili partiji?”

Institut alternativa (IA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) obaviještavaju javnost da su navodi PR službe Glavnog grada o “neargumentovanim, nestručnim i zlonamjernim” ocjenama IA i CGO-a izraz ishitrenosti i neobaviještenosti.

Smatramo da bi jednom utemeljenom, ozbiljnom i potkrijepljenom obraćanju javnosti morao prethoditi uvid u rezultate istraživanja, što, kada je PG Biroa u pitanju, nije bio slučaj. Sa žaljenjem ističemo da je i ovim reagovanjem Glavni grad pokazao isti stepen izostanka interesovanja za saradnju sa CGO-om i IA kao i tokom osamnaestomjesečnog sprovođenja projekta “Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija!” u okviru kojeg je ova analiza pripremljena. Naime, neodgovaranje na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, nedozvoljavanje uvida u ključne dokumente za borbu protiv korupcije (kao što je slučaj sa izvještajem o javnim nabavkama), ignorisanje pitanja prilikom priprema analiza, itd., su samo neki od tih “oblika saradnje” koje smo imali tokom ovog perioda.

Podaci iz analize “Zapošljavanje u crnogorskim opštinama – po zasluzi ili partiji?” citirani su iz odgovora na zahtjeve za slobodan pristup informacijama koji su upućeni lokalnim samoupravama tokom marta 2014. godine (uključuju i podatke o broju zaposlenih u ovom periodu), zvaničnih izvještaja i strateških dokumenata Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova, internet prezentacija opština koje su bile predmet ovog istraživanja, kao i komentara lokalnih službenika, odbornika i predstavnika nevladinih organizacija koji su iznijeti tokom konsultativnih treninga u okviru projekta održanih tokom juna i jula 2013. godine. U analizi su istaknuti svi pozitivni primjeri po kriterijumima na osnovu kojih smo mjerili transparentnost zapošljavanja.

Važno je napomenuti da Glavni grad nije pripremio plan smanjenja zaposlenih, da podaci o broju zaposlenih iz jučerašnjeg saopštenja nijesu dostupni u izvještaju o sprovođenju Plana reorganizacije javnog sektora koji je objavljen 31. jula 2014. godine, kao i da “najsvježiji” zvanični podaci za ovu opštinu datiraju iz 2012. godine. Takođe, interesantno je da Podgorica u jučerašnjem saopštenju nije objavila ukupan broj zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima, što je takođe bio predmet naše analize.

Zbog neprofesionalnog odnosa PG Biroa prema javnosti razmotrićemo mogućnost pokretanja odgovarajućeg postupka pred Etičkom komisijom za lokalne službenike i namještenike.

Jovana MAROVIĆ, koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa
Boris MARIĆ, viši pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje