Koalicija za REKOM: Pronalaženje posmrtnih ostataka „nestalih“ je kamen temeljac u stvaranju javne kulture sjećanja o prošlosti

Sarajevo, Zagreb, Beograd, Priština, Podgorica, 30.08.2014.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Koalicija za REKOM poziva vlade postjugoslovenskih zemalja u regionu, nacionalne komisije i druga nadležna tijela da pronalaženje posmrtnih ostataka prinudno nestalih proglase prioritetom u regionalnoj saradnji i time postave kamen temeljac u stvaranju javne kulture sjećanja o zajedničkoj prošlosti.

Koalicija za REKOM upozorava da poslije 23 godine od početka rata u bivšoj Jugoslaviji nepostojanje tijela još 13.000 ratnih žrtava nedvosmisleno ukazuje da je to direktna posljedica negativnh vladinih politika prema stvaranju javnog sjećanja na mrtve. Posmrtni ostaci su presudni fizički simbol sjećanja na žrtve, kaže kanadski istoričar Max Bergholz. Samo stvarno fizičko prisustvo tijela daje moć živima da zahtjevaju sjećanje na mrtve. Kada nema tijela, nema sahrane, nema vjerskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u okviru porodičnog sjećanja.

U BiH još uvijek ima 9.643 ljudi čija je sudbina nepoznata više od 20 godine, na Kosovu 1.711, i u Hrvatskoj najmanje 1.600.

Koalicija za REKOM je duboko posvećena izgradnji javne kulture sjećanja na žrtve koja uključuje otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava i pravo porodica da svoje mrtve dostojanstveno sahrane.